Obyvateľov Tajovského ulice trápi neznesiteľný smrad plynu

SPRÁVY
1 /

Najskôr si ľudia mysleli, že uniká plyn, preto zalarmovali hasičov a policajtov. Kvôli zápachu mali problémy s dýchaním a ani psi nechceli vraj vychádzať von.

V sobotu o prípade informovala TV JOJ. Podľa niektorých obyvateľov tajovského ulice je zápach taký silný, že sa nedá vydržať ani v domoch za zavretými oknami. Viacerí volil na víkend cestu k príbuzným.

„Cítiť taký štipľavý zápach, všade sa to šíri, ja som to mala ešte aj v spálni,“

uviedla jedna zo žien na ulici. Podľa jej susedy mal muž od vedľa problémy s dýchaním a  na zápach reagujú aj psi tak, že sa zdržiavajú len vnútri.

Na neznesiteľný zápach upozorňovali políciu telefonicky nielen miestni obyvatelia, ale aj prechádzajúci vodiči áut. Privolaní hasiči zistili, že problémom je blízka regulačná stanica plynu., ktorá stojí na pozemku strednej školy. Pred niekoľkými dňami tu robila opravy súkromná firma. Hoci zápach cítiť na celej ulici, hasiči ani policajti žiadny únik plynu nezistili.

„Polícia prijala viacero oznamov, na základe ktorých sme vykonali previerky aj v súčinnosti so zamestnancami plynární,“

informovala hovorkyňa KR PZ v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

To, čo ľudia cítili ako štipľavý zápach, bol „odorant“. Ide o látku, ktorá sa pridáva do zemného plynu s cieľom zabezpečiť výstražnú intenzitu jeho zápachu. Identifikuje sa tak unikajúci zemný plyn, ktorý je inak bez zápachu.

Podľa všetkého „odorant“ sa mal vyliať a dostať do zeme, odkiaľ sa vyparuje. Veci by pomohlo, keby sa kontaminovaná zemina vybagrovala a nahradila novou. Ibaže škola, na ktorej pozemku sa nachádza problémové miesto, je cez víkend prázdna a s jej vedením sa obyvateľom nepodarilo spojiť. Nepríjemný zápach tak zrejme budú musieť zniesť až do pondelka alebo to vyskúšajú ešte cez políciu…

Zdroj: TV JOJ, Foto: ilust.