Nezodpovednosť župana Kotlebu dosiahla vrchol – prišli sme o 5,5 milióna eur

SPRÁVY
11 /

Ak doteraz ignorácia EÚ a eurofondov zo strany banskobystrického župana Mariana Kotlebu vyzerala ako politická avantúra, teraz je to už o reálnych peniazoch. Jeho nečinnosťou prišiel Banskobystrický kraj o vyzmluvnených 5,5 milióna eur na opravu rozbitých regionálnych ciest a opravu škôd po povodniach.

Ako sme už informovali, ohrozených je ďalších viac ako 4 milióny eur z eurofondov pre Domovy sociálnych služieb v Lučenci a v Ladomerskej Vieske, rovnako z dôvodu liknavosti vedenia BBSK, ktoré hádže vinu na poslancov. Ak župa nedokončí obidve stavby do 30.júna 2015, aj tieto financie budú pre kraj  stratené. Pritom to mal byť  pilotný projekt, v rámci ktorého sa malo následne zrekonštruovať desať objektov a postaviť dva nové so starostlivosťou o klientov DSS v zariadeniach rodinného typu.

Ministerstvo pôdohospodárstva SR definitívne odstúpilo od zmlúv, ktoré ešte vlani uzatvoril Kotlebov predchodca. V prípade obnovy komunikácií sa jedná o rekonštrukciu cesty medzi Sucháňom a Čebovcami v okrese Veľký Krtíš za vyše 4,5 milióna eur a zhruba 1 milión eur na likvidáciu povodňových škôd zo zosuvov pôdy v obciach okresu Revúca. To všetko pri päťpercentnom spolufinancovaní kraja. Ľudia v tomto regióne môžu byť teraz právom sklamaní a roztrpčení, ako sa vedenie kraja správa k verejným financiám z EÚ a k riešeniu ich problémov.

 „Svojím nekonaním v príprave a vyhlásenia verejného obstarávania kraj porušil záväzky vyplývajúce z vecnej a časovej realizácie projektu a neinformoval rezort o dôvodoch svojho konania. Zo strany BBSK pritom nejde o ojedinelý prístup. Máme veľa projektov, ktoré nemôžu byť financované pre nedostatok voľných zdrojov a my sme tieto peniaze pridelili niekomu, kto o ne nemá záujem,“

uviedla pre Pravdu Simona Horváthová z odboru komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva SR.

Kotlebov hovorcu Miroslav Belička reagoval pre neho typickým politickým vyhlásením:

„Zrušenie štyroch europrojektov v Banskobystrickom samosprávnom kraji týždeň pred komunálnymi voľbami rezortným orgánom vlády je len spôsobom politického boja súčasnej vládnucej politickej mafie. Preto sa na túto tému vyjadríme po komunálnych voľbách na tlačovej besede, na ktorú budú pozvané všetky médiá.

Bývalý župan Vladimír Maňka k tomu povedal:

„Keď som odchádzal z funkcie župana, zostal som v práci ešte tri týždne, maximálne ako som mohol. Iba preto, aby som ešte podpísal zmluvy za 17,5 milióna eur z eurofondov, kým odídem. Kraj tak mohol získať maximum s tým, že ďalšie kroky sú už na novom vedení. To, čo sa deje, nechápem a považujem to za úmyselné poškodzovanie obyvateľov Banskobystrického kraja.“

Viacerí poslanci BBSK sa zhodujú s Maňkovým názorom a na najbližšom zastupiteľstve začiatkom decembra chcú požiadať vedenie kraja o jasné vysvetlenie a zdôvodnenie situácie. V kuloároch zaznievajú hlasy o tom, že župan Marian Kotleba svojím (ne)konaním môže napĺňať skutkovú podstatu spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

V decembri uplynie rok od nástupu lídra ĽSNS a jeho pobočníkov do vedenia BBSK. Príde čas na hodnotenie jeho konkrétnych činov s ekonomickým prínosom pre obyvateľov kraja. Pokiaľ nedôjde zo strany Kotlebu a spol. k zásadnej zmene postoja k EÚ a eurofondom, bude to skôr počítanie reálnych škôd…

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová