Nezamestnanosť v SR klesla vo všetkých krajoch, v našom okrese je 3,43 %

SPRÁVY
3 /

V októbri tohto roka dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku historické minimum 5,23 %. Medzimesačne, v porovnaní so septembrom 2018, poklesla nezamestnanosť o 0,15 percentuálneho bodu.

Pozitívny trend vývoja nezamestnanosti pokračuje

Informoval o tom v pondelok na tlačovom brífingu minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter s generálnym riaditeľom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR Mariánom Valentovičom.

Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie v októbri 2018 dosiahol 143 339 osôb. Medzimesačne, v porovnaní so septembrom (147 803 osôb), poklesol o 4 464 osôb (o 3,02 %). Medziročne poklesol o 23 939 osôb, čo je o 14,31 % menej ako v októbri minulého roka (167 278 osôb).

 „V poslednom čase na mítingoch, ktoré hodnotia mieru evidovanej nezamestnanosti, neustále počúvame o pozitívnom trende, ktorý pokračuje, za čo som rád. Výnimkou nebol ani mesiac október. V prvom rade treba poďakovať všetkým tým ľuďom, ktorí ľudí zamestnávajú, no poďakovať treba aj ľuďom na úradoch a projektom, ktoré sa uskutočňujú,“

uviedol k októbrovým výsledkom Ján Richter.

jan richter

V októbri 2018 sa vo všetkých krajoch prejavil medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti, pričom najvýraznejší pokles o 0,21  percentuálneho bodu bol v Košickom kraji.

Z regionálneho pohľadu v sledovanom mesiaci najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti zaznamenal Prešovský kraj (8,81 %). Úroveň miery evidovanej nezamestnanosti nad slovenský priemer (5,23 %) zaznamenal ešte Banskobystrický kraj (7,32 %) a Košický kraj (8,46 %).

nezamestnanost2

Na okresnej úrovni bol v októbri v 69 okresoch medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti, pričom v 10 okresoch bol zaznamenaný nárast. V sledovanom mesiaci najvyššia miera evidovanej nezamestnanosti bola zaznamenaná v okrese Rimavská Sobota (17,03 %). Najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti (1,90 %) dosiahol okres Trenčín. V okrese Banská Bystrica to bolo 3,43 %.

Ku koncu októbra 2018 úrady práce evidovali 82 767 voľných pracovných miest. V medzimesačnom porovnaní to predstavovalo pokles o 1 625 voľných miest. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji, a to 23 779 (podiel 28,73 %), najmenej voľných pracovných miest bolo v Banskobystrickom kraji 5 114 (podiel 6,18 %).

nezamestnanost1

Minister Ján Richter  skonštatoval, že nezamestnanosť sa na Slovensku vyvíja naďalej pozitívne. Znížil sa počet uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce, v evidencii ubudli napríklad aj Rómovia:

Úsilie zamerané na dlhodobo nezamestnaných pokračuje a prináša veľmi konkrétny efekt. Dopomáhajú k tomu aj viaceré opatrenia v súvislosti s minimálnou mzdou. Najbližšie sa bude vláda zaoberať zmenami v poberaní hmotnej núdze.“

Ako poznamenal minister práce, za tri roky ubudlo 55 % všetkých dlhodobo evidovaných na úradoch práce. Tie 1. novembru evidovali 105.500 nezamestnaných do jedného roka. S týmito ľuďmi vedia úrady práce veľmi operatívne pracovať. Približne 68.700 dlhodobo evidovaných ľudí bez zamestnania zostáva na úradoch práce.

richter a valentovic

Miera evidovanej nezamestnanosti podľa krajov v percentách

Trnavský kraj                          2,50

Bratislavský kraj                     2,88

Trenčiansky kraj                     3,00

Nitriansky kraj                        3,31

Žilinský kraj                            4,06

Banskobystrický kraj     7,32

Košický kraj                            8,46

Prešovský kraj                        8,81

Pilotný projekt zamestnanosti v Železiarňach Podbrezová

Ústredie práce spúšťa špeciálny pilotný projekt, ktorý má pomôcť nájsť zamestnanie ľuďom, ktorí sú dlhodobo evidovaní na úrade práce. Ide o projekt s názvom Šanca pre všetkých a prácu prostredníctvom neho by si mali nájsť Rómovia. Uskutoční sa  v Železiarňach Podbrezová spoločne s breznianskym úradom práce.

V železiarňach by malo nájsť prácu 50 ľudí, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní a majú nízku kvalifikáciu. Generálny riaditeľ ÚPSVaR SR Marián Valentovič k tomu povedal:

„Vybraní zamestnanci budú zaradení do školiaceho strediska, kde si pod mentorom obnovia pracovné návyky a získajú potrebné zručnosti na výkon práce na konkrétnych pozíciách. Vytvoria sa aj štyri pracovné miesta na dohodu pre koordinátorov tzv. prirodzených vodcov v rámci rómskej komunity (vajdov), ktorí budú na týchto zamestnancov dohliadať. Okrem asistencie pri výberových konaniach budú pomáhať zabezpečovať motiváciu k práci, pomáhať uchádzačom zorientovať sa v novej situácii, dohliadať na každodennú dochádzku, odpovedať na akékoľvek otázky.“

marian valentovic

Už 4. decembra tohto roka sa uskutoční výberové konanie, na ktoré bude pozvaných približne 500 uchádzačov spomedzi Rómov. Následne sa prvé tri mesiace budú títo zamestnanci pripravovať v školiacom centre, pričom ich budú platiť železiarne.

„Po ukončení skúšobnej doby tí, ktorí budú naďalej pokračovať u zamestnávateľa, tak im bude pridelený mentor a budú fungovať v riadnom pracovnom procese, pričom zamestnávateľ sa zaviazal celkovo vytvoriť pracovné miesto a udržať ho po dobu minimálne 15 mesiacov. Ústredie práce bude 50 % financovať náklady na týchto zamestnancov. Predpokladaná hrubá mzda dosiahne 872 eur,“

doplnil Valentovič.

zeleziarne podbrezova

„Je nutná tesnejšia spolupráca so zamestnávateľmi pri dlhodobo nezamestnaných. Treba robiť projekty v oblastiach, kde je vyššia nezamestnanosť a kde žijú Rómovia. Som presvedčený, že o projekt by mohli mať v budúcnosti záujem aj ďalší zamestnávatelia. Zámerom rezortu práce je, aby tento projekt nebol len na Horehroní, ale aby sa napríklad rozšíril aj na východné Slovensko. Náklady budú pokryté z rozpočtu rezortu práce, nebude to financované z Európskeho sociálneho fondu,“

uzavrel tému Ján Richter. Na pilotný projekt je vyčlenených 420.000 eur zo štátneho  rozpočtu a rovnakou sumou bude prispeje aj zamestnávateľ.

romovia

Zdroj: TASR a (tom), Foto: ilustračné