Na UMB slávnostne otvorili 24.akademický rok plný výziev  

SPRÁVY
0 /

V aule Beliana Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v pondelok slávnostne otvorili  24. akademický rok. Rektor Vladimír Hiadlovský ubezpečil študentov i pedagógov, že UMB v tomto roku obháji status univerzity.

Rektor tak pred zaplnenou aulou reagoval na nedávne závery Akreditačnej komisie, ktorá hodnotila plnenie troch kritériá  činnosti slovenských univerzít:

„V novom akademickom roku stojí pred nami viacej výziev a tá najväčšia je obhájiť status univerzity v rámci komplexnej akreditácie, ale sme na to pripravení a ja som presvedčený, že to zvládneme.“

Vladimír Hiadlovský už predtým objasnil, o čo vlastne ide:

„Na základe stanoviska Akreditačnej komisie, UMB neplní kritérium KZU-2, týkajúce sa výstupov doktorandského štúdia. V písomnom stanovisku k návrhu hodnotiacej správy som žiadal o prehodnotenie tohto kritéria, nakoľko UMB toto kritérium neplní len hranične. Z uvedeného vyplýva, že pre UMB je ročná lehota dostatočná na nápravu a rozhodne sa o splnenie predmetného kritéria budeme uchádzať skôr ako po roku. Konštatujem, že už v tejto chvíli UMB plní kritérium KZU-2.“

Ďalej rektor povedal:

„Za vyváženosť nepovažujem na jednej strane komplexné posúdenie celej oblasti výskumu a na strane druhej rozhodovanie o osude vysokej školy na základe piatich výstupov doktorandov, zaradenie ktorých je pre našu univerzitu minimálne diskutabilné. Napriek tomu, že som presvedčený, že UMB mala splniť zaradenie medzi univerzitné vysoké školy už v prvom kole, akceptujem rozhodnutie Akreditačnej komisie a so vztýčenou hlavou, so zástupom celej akademickej obce, sme pripravení bezodkladne žiadať o prehodnotenie.“

UMB na slávnostnom potvorení akademického roka udelila významnému slovenskému matematikovi a univerzitnému profesorovi Pavlovi Brunovskému čestný titul Doctor honoris causa. Podľa rektora  Hiadlovského profesor Brunovský je jedným zo symbolov modernej slovenskej matematiky, ktorý požíva mimoriadnu vážnosť v celej akademickej obci. Je to človek, ktorý celý svoj profesionálny život venoval kráľovskej disciplíne medzi prírodnými vedami – matematike.

Profesor Pavel Brunovský aktívne pôsobí na Katedre aplikovanej matematiky a štatistiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského (UK). Viackrát hosťoval na svetových univerzitách. V roku 2005 mu prezident SR udelil Pribinov kríž za zásluhy v oblasti rozvoja vedy a vzdelávania.
UMB pripravuje v súvislosti s Medzinárodného dňa študentstva, ktorý pripadá na 17.novembra, viacero neformálnych stretnutí so študentmi, z čoho sa stane univerzitná tradícia.