Na nové pravidlá času predaja a prevádzky služieb v meste si ešte počkáme  

SPRÁVY
0 /

Mestské zastupiteľstvo na svojom marcovom zasadnutí síce prijalo nove všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb, ale nebude platiť. Primátor Ján Nosko ho nemohol podpísať, keďže odporuje zákonu, preto na pondelok zvolal mimoriadne zasadnutie mestskej rady.

Problémom sa stal schválený pozmeňovací návrh poslanca Milana Lichého z BBA, ktorý okrem stanovenia prevádzkovej doby obchodov, pohostinstiev a barov navrhol obmedziť aj prevádzku herní max. do 24:00 hod.  Pritom hracie automaty sú aj v iných zariadeniach, ktorých by sa to nedotklo.

Mestskí právnici označili túto časť VZN za nezákonnú, pretože je nielen v rozpore s Ústavou SR (slobodné podnikanie), ale aj so zákonom o ochrane verejnej súťaže (stanovuje nerovnaké podmienky v herniach a iných zariadeniach s hracími automatmi). S pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote by takéto VZN v prípade nadobudnutia jeho právoplatnosti napadol  prokurátor a v konečnom dôsledku ho zrušil súd.

Svedčí o tom rozsudok Krajského súdu v Banskej Bystrici zo dňa 10. októbra 2014, ktorým bolo zrušené VZN mesta č. 16/2011 o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb. Podľa súdu obec nariadením môže určiť len pravidlá, podľa ktorých sa stanoví čas predaja v obchode a čas prevádzky služieb v jednotlivých zariadeniach.

Zákon neoprávňuje mesto, aby v rámci výkonu samosprávnej funkcie určovalo pravidlá v konkrétnych prípadoch, resp. aby určilo pravidlá, podľa ktorých bude primátor povoľovať osobitnú prevádzkovú dobu a jednorazovú osobitnú prevádzkovú dobu.

Zástupca prednostu mestského úradu  JUDr. Juraj Džmura upozornil členov mestskej rady, že boj proti závislostiam od hier sa nerieši prostredníctvom VZN jednotlivých miest či obcí, ale zmenou legislatívy:

„Chápem dobrú vôľu poslancov vypočuť občanov a regulovať otváracie hodiny reštauračných a kaviarenských zariadení najmä na sídliskách, nemožno však obmedziť jedného (herne) a druhého tým zvýhodniť (hracie automaty v pohostinstvách či baroch).“

Navrhovateľ spornej zmeny návrhu VZN poslanec Milan Lichý akceptoval tieto výhrady s tým, že to v skutočnosti nerieši problém gamblerstva. V pohostinstvách a baroch totiž môžu byť dva hracie automaty a nepovažuje sa to za herňu.

Keby sa prostredníctvom VZN zakázali všetky hracie automaty v jednom meste, presťahujú sa do najbližšej okolitej obce, kde to bude povolené a mesto by prišlo o príjem z ich prevádzkovania (napríklad v Banskej Bystrici je to okolo 400.000 eur ročne). Navyše Banskobystričania sa doposiaľ sťažovali na hluk z pohostinstiev a nie herní.

Mestská rad zobrala jednomyseľne na vedomie prerokovanie pozastavenia uznesenia k predmetnému VZN z 24.marca 2015 primátorom. Na májovom mestskom zastupiteľstve sa poslanci vrátia k pôvodnému návrhu VZN, aby ho schválili bez akýchkoľvek ďalších zmien.

Autor: (tom), Foto: ilust.