Mr. Cut: Jediný Slovák, ktorý riadil financie EÚ

SPRÁVY
6 /

Je poslancom Európskeho parlamentu už dve volebné obdobia od roku 2004. Pôsobil v rozpočtovom výbore a výbore pre regionálny rozvoj. Je členom Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov. V uplynulom volebnom období bol hlavným spravodajcom pre najdôležitejší dokument roka – rozpočet Európskej únie.

V Bruseli si vyslúžil prezývku Mr. Cut (Pán Kat). Ako prvý a jediný Slovák mal v Európskej únii moc rozhodovať o peniazoch. Europoslanec Vladimír Maňka vytrvalo presadzoval, že európskych byrokratov treba priškrtiť a ušetrené peniaze dať tam, kde ich ľudia naozaj potrebujú.

Mali ste najnevďačnejšiu úlohu  v Bruseli.  Prečo ste sa rozhodli ušetriť milióny eur v rozpočte EÚ?

Sú to peniaze obyvateľov celej Európskej únie, preto bolo treba urobiť všetko, aby Európania mohli byť spokojní, že sa tieto zdroje využívajú racionálne. Cieľom bolo ušetriť na administratíve a takto získané financie použiť na rozvoj chudobných regiónov.Podarilo sa. Túto cestu prijala Európska komisia a zaviazala sa znížiť európsku administratívu o cca 2.600 zamestnancov do konca roka 2016.

Prečo vládne aj na Slovensku akási nechuť k eurovoľbám?

Je prirodzené, že tí, ktorí si nemôžu nájsť zamestnanie, sa hnevajú na politikov, že to trvá dlho. V ťažkých chvíľach sme viac náchylní počúvať tých, ktorí všetko kritizujú a sľubujú, že oni to vyriešia. Takýchto večných eurokritikov máme aj v Európskom parlamente. Nikdy však nič nenavrhli, nič nevyriešili. Neplnia si svoje povinnosti a nehovoria pravdu. Kto ich nepozná, môže im uveriť. Je dôležité vedieť, že krízu, nezamestnanosť a iné problémy vyriešia len tí, čo vedia, ako to urobiť. Tí nekričia, nesľubujú, ale pracujú. Boj s krízou je ako zastaviť a otočiť rozbehnutý vlak. Chce to premyslené kroky a čas, aby prišli výsledky. Tento rok je prelomový a výsledky už prichádzajú.

V predchádzajúcich rokoch musel Európsky parlament venovať veľa energie tomu, aby dokázal čeliť dopadom hospodárskej krízy. V súčasnosti badať, že Európa sa postupne dostáva z recesie a hospodárstvo začína rásť. Kedy a ako by toto zlepšenie mal pocítiť bežný Európan?

V tomto roku sa situácia bude ďalej  zlepšovať. Ukazujú to všetky indikátory, pokiaľ do toho nezasiahne nejaká vyššia moc alebo výnimočná situácia ako je napríklad teraz na Ukrajine. V Európskom parlamente sme prijali desiatky opatrení, ktoré začínajú prinášať ovocie. Po voľbách do EP bude záležať, ktoré strany budú mať viac poslancov. Verím, že ako sociálni demokrati posilníme naše rady a budeme môcť vybojovať pre ľudí aj také veci, ktoré doteraz pravica a euroskeptici brzdili. Premyslený boj s daňovými únikmi a podvodmi nám pomôže získať ročne stovky miliárd eur a aj na Slovensku vytvoriť desiatky tisíc nových pracovných miest a zlepšiť životnú úroveň obyvateľov.

Podľa renomovaného portálu www.votewatch.eu som boli v uplynulom volebnom období hodnotený ako najlepší zo slovenských a 13. zo  766 poslancov Európskeho parlamentu V práci europoslanca zrejme nie je najdôležitejšie, koľkokrát vystúpi v pléne, ale aj čo povie a aký to má dosah napríklad na rozpočet EÚ. Je to tak?

Áno, je to presné. Okrem spomínaného okresania nákladov na administratívu EÚ a výrazného  zníženia počtu bruselských úradníkov sa mi podarilo zabrániť kráteniu európskych fondov pre nové členské štáty, ale aj vybojovať  pre Slovensko výnimku, podľa ktorej získa naša krajina ďalších 500 miliónov eur.

Za vášho pôsobenia na poste župana ste dokázali v Banskobystrickom kraji aj napriek kríze financovať najviac investícií a získali ste pre kraj desiatky miliónov eur z eurofondov. Z týchto peňazí ste opravili školy, postavili cesty, zateplili budovy domovov sociálnych služieb. Čo hovoríte na snahu vášho nástupcu  stopnúť čerpanie eurofondov?

Obyvatelia Slovenska sa rozhodli vstúpiť do EÚ dobrovoľne. Pred 11 rokmi takmer 92,5 % z tých, ktorí sa zúčastnili referenda, hlasovali za vstup Slovenska do EÚ. Proti bolo len 6,2 %. To hovorí za všetko. Každý politik musí rešpektovať toto rozhodnutie ľudí. Ak v Banskobystrickom kraji mestá, obce, samotný samosprávny kraj a podnikatelia nebudú čerpať financie z eurofondov, prídeme o tisícky pracovných miest. Kto odmieta takúto pomoc, poškodzuje ľudí na Slovensku.

Marian Kotleba vás v poslednom čase obviňoval z nehospodárneho nakladania s majetkom župy a jej zadlžovania. Ako sa na to pozeráte?

Som ochotný ísť s pánom Kotlebom kedykoľvek do otvorenej diskusie, kde všetky tieto lži vyvrátim argumentmi. Nezávislá organizácia Transparency International Slovensko v roku 2013 opakovane ocenila náš kraj ako najtransparentnejší. Každú súťaž sme robili otvorene a férovo. Ďalšia nezávislá inštitúcia INEKO vyhodnotila náš kraj ako najmenej zadlžený zo všetkých ôsmich, hoci predtým to bolo presne naopak. A za všetko hovorí oficiálny výsledok hospodárenia Banskobystrického kraja za minulý rok, keď skončil s prebytkom vyše 9 miliónov eur, z čoho sa mohli uhradiť záväzky a zostala ešte aj rezerva na rozvojové projekty.

(pr), foto: archív