Minister školstva ocenil učiteľov z Banskej Bystrice

SPRÁVY
0 /

Minister školstva Juraj Draxler pri príležitosti Dňa učiteľov, ktorý pripadá na 28. marca, ocenil desiatky pracovníkov v školstve medailami a ďakovnými listami. Vyznamenania aj učitelia z Banskej Bystrice.

Učitelia a pedagogickí zamestnanci si v Bratislave prevzali ocenenia za mimoriadne úspechy vo svojej pedagogickej práci. Veľké i malé medaily sv. Gorazda a ďakovné listy dostalo celkom 66 pedagógov a pracovníkov v školstve. Do Banskej Bystrice putovali štyri ocenenia.

Veľkú medailu sv. Gorazda získal Ladislav Topoľský za celoživotnú úspešnú pedagogickú a riadiacu prácu, dosiahnuté výsledky pri rozvoji stredoškolského vzdelávania a budovanie inovatívneho školstva v Slovenskej republike. Bol dlhé roky riaditeľom prestížneho banskobystrického Gymnázia J.G. Tajovského, neskôr aj prednostom Krajského školského úradu. Okrem toho je poslancom mestského zastupiteľstva a BBSK.

„Školstvo prešlo za posledných 20 rokov cestou, ktorá priniesla viaceré zmeny. Jednoznačne nedominuje jednotná škola, ale na trhu vzdelávania sa okrem štátu, miest a obcí konštituovali noví zriaďovatelia zo strany cirkví a súkromných osôb. Začali vznikať nové vzdelávacie školy, ktoré uprednostňujú tvorivo – humanistické metódy a nielen vzdelávací obsah. Veľké zmeny nastali v školskej legislatíve, kde sa prijalo niekoľko dôležitých zákonov. Učitelia to dnes naozaj nemajú jednoduché,“

uviedol pre náš portál Ladislav Topoľský.

Ďalším oceneným Bystričanom je Pavel Fiľo zo Strednej odbornej školy Pod Bánošom za celoživotnú pedagogickú a riadiacu prácu, dosiahnuté výsledky pri rozvoji odborného školstva na Slovensku a významný podiel na vybudovaní centier odborného vzdelávania.

Za celoživotnú pedagogickú, riadiacu prácu a výchovu športových talentov si prevzal malú medailu sv. Gorazda Ján Chmelík zo Základnej školy Spojová 14. Darina Šlosárová z Obchodnej akadémie Tajovského dostala ďakovný list za celoživotnú pedagogickú a  riadiacu prácu i prínos v odbornom vzdelávaní.

„Vaše povolanie patrí k najnáročnejším, vyžaduje si celého človeka a často prináša aj pocity sklamania alebo nedocenenia. Súčasne však táto vaša práca vie dať pedagógovi veľa radosti, vtedy, keď vidí zmysluplnosť svojho snaženia v podobe úspechov a dobrého rozvoja svojich žiakov,“

povedal oceneným pedagógom  minister školstva Juraj Draxler a pedagógom sa poďakoval za ich profesionálny prístup.

Medaily sv. Gorazda sú najvyšším  stupňom ocenenia v rezorte školstva. Ministri ich udeľujú pedagógom, školským pracovníkom a pracovníkom v iných oblastiach spoločenského života od roku 1999 pri príležitosti Dňa učiteľov pedagógom.

Autor: (dem), Foto: TASR