Mesto sa bude uchádzať o eurofondy na revitalizáciu mestského parku

SPRÁVY
3 /

V poslednom období sa na sociálnych sieťach šírila diskusia týkajúca sa národnej kultúrnej pamiatky – Mestského parku na Tajovského ulici. Na utorkovom  zasadnutí mestského zastupiteľstva predstavil projektant celkovú filozofiu jeho obnovy s maximálnym zachovaním relaxačno-oddychovej funkcie, ktorú plní dodnes.

Vedenie mesta odmieta politizáciu témy revitalizácie parku

Následne 21 poslancov schválilo návrh mesta predložiť začiatkom júla 2018 žiadosť o nenávratný finančný príspevok na zabezpečenie revitalizácie mestského parku v prvej etape vo výške 800 000 eur. Päťpercentná spoluúčasť mesta predstavuje približne 40 000 eur. Z prítomných 29 poslancov mestského zastupiteľstva sa hlasovania zdržali šiesti, dvaja nehlasovali.

Vedenie mesta odmieta spolitizovanie témy mestského parku. Všetky rozporuplné otázky verejnosti k obnove parku aj dnes objasnilo vedenie mesta, projektant a odborné útvary mestského úradu.

mestsky park1

Ekologické chodníky

Projekt bude realizovaný v dvoch etapách. V prípade bezproblémového procesu schvaľovania žiadosti a úspešnosti projektu, by mohol vysúťažený zhotoviteľ začať s prácami už koncom jesene.

V prvej fáze sa zrealizujú búracie práce a výmena existujúcich asfaltových plôch za nové ekologickejšie mlatové chodníky. V rámci sadovníckej koncepcie mesto neplánuje a nežiada o výrub stromových alejí tak, ako tvrdia niektorí Banskobystričania na sociálnych sieťach.

„K rozhodnutiu o spôsobe obnovy alejí môže dôjsť v horizonte 15 – 20 rokov, nie však v rámci súčasného projektu revitalizácie mestského parku,“

opätovne pripomína primátor Ján Nosko.

vizual2

 

Maximálny ohľad na zeleň

V rámci obnovy parku sa zrealizuje len výrub 20 nevhodne umiestnených tují a dvoch vyschnutých smrekov, ktoré budú nahradené novými drevinami. Ďalších 152 stromov bude ošetrených s cieľom predĺženia ich životnosti a zabezpečenia bezpečného prechodu peších cez park. Počiatočná etapa počíta s terénnymi úpravami a vybudovaním elektrických rozvodov.

Pokračovanie druhej etapy spočíva vo výsadbe 64 stromov, 1229 drevín a pestrých kvetov. Vybuduje sa verejné osvetlenie a fontány, vymenia sa lavičky a verejne prístupné detské ihrisko nachádzajúce sa v blízkosti frekventovanej cesty sa presunie k existujúcemu športovisku. Pribudne kamerový systém a pripojenie na wifi.

MG_1918

 

Verejná súťaž

Niekoľko desiatok nespokojných Banskobystričanov adresovalo vedeniu mesta otvorený list s výhradami k projektu už po verejnej prezentácii revitalizácie mestského parku pred dvomi týždňami. Iniciátor listu vystúpil aj v utorok pred poslancov MsZ v Slove pre verejnosť. Vedeniu mesta vyčítal, že nebola vypísaná verejná súťaž a projekt sa v procese prípravy nekonzultoval s verejnosťou.

Primátor Ján Nosko na to reagoval slovami:

„Nakoľko ide o národnú kultúrnu pamiatku, vypracovanie zadania bolo v kompetencii Krajského pamiatkového úradu a nie mesta. Preto samospráva nemohla svojvoľne do tejto koncepcie vstupovať a zasahovať.“

vizual

Drevený altánok

Celkové ponímanie altánku, ktorý bol tiež predmetom mnohých diskusií, vychádza z pôvodného návrhu a je postavené na renesančnom základe. Pôvodne sa v strede mestského parku drevený altánok nenachádzal. Pribudol až neskôr v 20. rokoch minulého storočia ako reakcia na danú dobu, keď sa stal dejiskom koncertov vojenskej hudby.

stred mestskeho parku archiv

Projektant prítomným poslancom objasnil, že súčasný návrh riešenia centrálnej plochy mestského parku reaguje na dnešnú dobu a je navrhnutý ako multifunkčný zhromažďovací priestor či drobné námestie pre kultúrne a spoločenské aktivity. Jeho dominantou je novo navrhovaný altánok rozdelený na javisko a hľadisko pre konanie verejných aktivít a podujatí.

V čase keď sa nebude využívať na koncerty a spoločenské akcie, bude slúžiť obyvateľom ako oddychový priestor. Keďže realizácia novej podoby altánku by mala byť súčasťou druhej etapy revitalizácie mestského parku nie je vylúčené, že o jeho finálnej podobe sa ešte bude diskutovať s odbornou verejnosťou.

MG_1838

Fontány

V mestskom parku sú navrhnuté aj dve nové fontány, ktoré budú v letných mesiacoch zvlhčovať vzduch a znižovať prašnosť. Môžu slúžiť na osvieženie návštevníkov počas horúcich dní, ale aj ako vtáčie napájadlá. V ich blízkosti budú osadené pitné fontánky.

Vedenie mesta zároveň iniciátorov otvoreného listu opätovne upozorňuje, že zanedbanú kamennú fontánu nachádzajúcu sa na západnom okraji parku je potrebné zachovať, no jej obnovu nie je možné financovať z aktuálnej výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu.

kamenna fontana povodna

 

Zdroj: Mesto BB, Foto: ilustračné