Mesto pod Urpínom získalo ocenenie za najlepšiu fotografiu medzi samosprávami

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Naše ulice, naša voľba. Tak znelo motto tohtoročného Európskeho týždňa mobility, do ktorého sa zapojilo 28 slovenských miest. V piatok 7. novembra 2014 sa v Martine konalo slávnostné odovzdávanie ocenení víťazných samospráv v piatich kategóriách. Mesto Banská Bystrica si odnieslo cenu v kategórii „Originálna tematická fotografia“.

V martinskom hoteli Turiec sa stretli zástupcovia úspešných samospráv, predstavitelia inštitúcií a organizácií, ktorým myšlienka mobility a kvality životného prostredia nie je ľahostajná. Národný workshop sa konal za účasti riaditeľa kancelárie ministra životného prostredia Vladimíra Raka,  generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry životného prostredia Martina Vavřinka a vedúceho zastúpenia Európskej komisie na Slovensku  Dušana Chreneka.

„Rekordný počet samospráv zo Slovenska zapojených do aktuálneho ročníka dáva nádej, že s mobilitou to v našich mestách myslíme vážne a nechceme sa stať rukojemníkmi automobilov a negatívnych javov, ktoré ich nadmerné používanie so sebou prináša,“

uviedol Vladimír Rak.

V rámci podujatia „V meste bez môjho auta“, ktoré sa konalo v posledný deň Európskeho týždňa mobility 2014, vznikla na Námestí Štefana Moysesa jedinečná fotografia. Jej hlavnou myšlienkou bolo poukázať na to, akými príjemnejšími a pre ľudí užitočnejšími spôsobmi je možné využiť miesta vyčlenené v mestách len na parkovanie. Na deviatich parkovacích miestach tak vznikol napríklad, tenisový kurt, priestor na piknik, detské ihrisko, komunitná záhrada alebo miesto pre mamičky s kočíkmi.

„Doprava v mestách nám obyvateľom spôsobuje z roka na rok väčšie problémy, či už je to problém s parkovaním, vytváraním dopravných zápch na križovatkách, ale aj celkové znečisťovanie ovzdušia. Paradoxom ale je, že práve my obyvatelia môžeme tento stav zmeniť svojim rozhodnutím, aký druh dopravy po meste použijeme. Teší ma, že sa do súťaže zapojilo toľko miest na Slovensku, teší ma aj víťazstvo Banskej Bystrice , lebo aj takéto aktivity zvyšujú povedomie obyvateľov a motivujú ich k správnym rozhodnutiam“

dodala Andrea Štulajterová, koordinátorka kampane.

Slávnostné odovzdávanie ocenení víťazným samosprávam organizovalo Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia. Okrem Banskej Bystrice ocenili mesto Martin v kategórii „Aktívna samospráva“, mesto Žilina v kategórii „Originálna aktivita“, za „Efektívne trvalé opatrenie“ si cenu odniesli zástupcovia mesta Košice a v kategórii „Originálny video spot“ dominovalo mesto Lučenec.

Zdroj: mesto BB