V komunálnych voľbách budeme voliť 31 poslancov v 7 volebných obvodoch

SPRÁVY
3 /

Pred novembrovými komunálnymi voľbami určuje mestské zastupiteľstvo počet volebných obvodov. V Banskej Bystrici ich po novom budeme mať miesto doterajších štyroch až sedem, počet poslaneckých mandátov zostáva 31.

Poslanec Daniel Karas, ktorý bol predsedom dočasnej komisie pre spracovanie návrhov volebných obvodov, k tomuto bodu rokovania zastupiteľstva uviedol:

„Na tvorbe volebných obvodov naša komisia pracovala dva roky, pričom sme sa zaoberali rôznymi návrhmi. Je na zastupiteľstve, pre ktorý návrh sa rozhodne väčšina zastupiteľstva, musí to byť v súlade so zákonom.“

Pôvodný návrh znel štyri volebné obvody. Poslanec Milan Smädo prišiel s pozmeňovacím návrhom 7 volebných obvodov, ktoré podporovali aj občianske rady:

Vďaka vyššiemu počtu volebných obvodov sa podarí udržať užší kontakt medzi obyvateľmi a poslancami za dané volebné obvody. Ide aj o okrajové časti mesta, v minulosti samostatné obce, ktoré budú môcť cez poslancov efektívnejšie presadzovať svoje záujmy.“

Poslanec Ladislav Topoľský skonštatoval, že obidva návrhy majú svoje plusy a mínusy, On sa viac prikláňa k štyrom volebným obvodom, keďže v rámci väčších celkov sa ľahšie presadzujú spoločné záujmy.

Nové volebné obvody v Banskej Bystrici s počtom poslaneckých mandátov

  1. Stred – mesto (6 poslancov)
  2. Východ – Majer, Uhlisko, Senica, Šalková (2 poslanci)
  3. Sásová – Sásová, Rudlová (9 poslancov)
  4. Sever – Jakub, Kostiviarska, Uľanka, Podlavice, Skubín (2 poslanci)
  5. Fončorda (7 poslancov)
  6. Radvaň ( 3 poslanci)
  7. Juh – Iliaš, Kráľová, Kremnička, Pršianska terasa, Rakytovce (2 poslanci)

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová ilustračné