Kompletný program Osláv 71.výročia SNP v Banskej Bystrici

SPRÁVY
0 /

Sobota 29. augusta sa v Banskej Bystrici bude niesť v duchu Osláv 71. výročia Slovenského národného povstania v areáli Pamätníka SNP. Toto výročie si pripomenieme aj na MLD SIAF 2015 na Sliači v dňoch 29.-30.augusta a v povstaleckých obciach v okolí mesta pod Urpínom

Už o 10:00, po prelete leteckej techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky, sa pietnym aktom začne ich oficiálna časť. Očakáva sa  účasť priamych účastníkov protifašistického odboja, najvyšších štátnych predstaviteľov či zástupcov diplomatických zastúpení v SR.

Nasledovať bude slávnostné zhromaždenie, ktoré okrem príhovorov oficiálnych hostí ponúkne aj krátke vystúpenia Roba Grigorova, Jany Orlickej či Poddukelského umeleckého ľudového súboru PUĽS.

V popoludňajších hodinách, približne o 12:30 sa začne kultúrny program zložený z vystúpení umelcov rôznych hudobných žánrov. Tešiť sa možete na Ľudovú hudbu ĎatelinkaCigánskych diablov so Sisou Sklovskou či už spomínaný PUĽS alebo Roba Grigorova.

Sprievodnými aktivitami bude atraktívny zoskok výsadkárov, tradičné statické a dynamické ukážky súčasnej a historickej vojenskej techniky, ukážky modelárov či premietanie dokumentárnych filmov v kinosále Múzea SNP.  Premietať budeme napr. film o Chavive Reikovej s názvom „Návrat do horiaceho domu“.

Od 18:00 hod. sa predstaví Štátna opera Banská Bystrica so svojím slávnostným koncertom. Počas neho aj tento rok sa odovzdávajú Ceny Múzea SNP osobnostiam alebo organizáciám, ktoré aktívne podporujú aktivity múzea alebo ktoré s ním dlhoročne spolupracujú.

Celodenný program vyvrcholí o 21:00 hod. komponovaným programom venovaným 60. výročiu Múzea SNP s názvom Pamäť v kameni. Jeho súčasťou budú nielen interpreti slovenskej populárnej hudby, ale aj operní sólisti a jednotlivé skladby budú predelené krátkymi vstupmi a rozhovormi so zaujímavými hosťami.

Program banskobystrických osláv 71 výročia SNP 29.augusta:

10:00 prelet stíhačiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky, pietny akt kladenia vencov

10:50 slávnostné zhromaždenie a príhovory oficiálnych hostí

12:00  Ľudová hudba Ďatelinka so sólistami, Otto Voce „a cappella“ group, PUĽS Poddukelský umelecký ľudový súbor, Robo Grigorov, Orchester Cigánski Diabli a hosť Sisa Sklovská

18:00 koncert Štátnej opery Banská Bystrica

21:00 Pamäť v kameni – komponovaný program k 60. výročiu Múzea SNP

V rámci sprievodných podujatí sú pripravené prezentácia Ozbrojených síl Slovenskej republiky, statické a dynamické ukážky vojenskej techniky, zoskok vojenských výsadkárov, premietanie dokumentárnych filmov v kinosále Múzea SNP, ukážky modelov áut a lietadiel. Viac informácií získate na www.muzeumsnp.sk

Oslavy SNP plagat