Iný kraj, iný mrav: Policajt dostal pokutu za rýchlu jazdu počas zásahu

SPRÁVY
1 /

Nie nebojte sa, nestalo sa to na Slovensku či v Banskej Bystrici. Na policajta si posvietili jeho kolegovia vo Švajčiarsku akurát v situácii, keď si to v aute uháňal k drogovému prípadu.

Švajčiarsky policajt dostal podmienečný peňažný trest za to, že na ceste k policajnému zásahu porušoval dopravné predpisy. Z taktických dôvodov išiel v služobnom aute bez zapnutého majáka  a zastavila ho hliadka jeho kolegov z dopravnej polície.

Podľa agentúry DPA trestný súd v Lausanne odsúdil policajta kvôli rýchlej jazde a dvojitému prejazdu na červenú. Dostal podmienečnú pokutu vo výške päťdňového zárobku.

Paradoxné a tom je to, že 29-ročný muž zákona za volantom policajného auta porušoval dopravné predpisy počas zásahu.  Z taktických dôvodov nevyužil možnosti nasadenia si majáka a tak ho zastavila hliadka neúprosných dopravákov.

Navzdory neplánovanej zastávke sa polícii podarilo zmariť dodávku piatich kilogramov heroínu. Policajtov obhajca označil výrok súdu za „neprijateľný a škandalózny“, zvažuje odvolanie.

Je to zaujímavý prípad, na ktorý sa dá nazerať z rôznych uhlov pohľadu. U nás platí, že policajt pri zásahu môže porušovať dopravné predpisy bez ohrozenia zdravia a života ostatných účastníkov cestnej premávky. Iná vec je, ako to majú vedieť napríklad dopraváci, keď jazdí na civilnom vozidle, má len služobný preukaz a ešte pracuje v utajení…

Zdroj: ČTK, Foto: ilust.