Historicky najnižšia nezamestnanosť od vzniku Slovenska na úrovni 6,14 %

SPRÁVY
6 /

Slovensko dosiahlo za október 2017 najnižšiu nezamestnanosť od vzniku krajiny v roku 1993. V pondelok to vyhlásil premiér Robert Fico, keď informoval o dosiahnutej miere evidovanej nezamestnanosti na úrovni 6,14 percenta.

Slovensko sa blíži k magickej 6 – percentnej hranici nezamestnanosti

„Zdá sa, že prekročíme hranicu, ktorá je absolútne magická, teda 6 percent. Dnes už na Slovensku nie je okres, kde by bola nezamestnanosť nad 20 percent. Myslím, že bolo veľmi správne, keď sme pristúpili k podpore najmenej rozvinutých okresov.“

povedal Robert Fico.

„Počet nezamestnaných na Slovensku nepretržite klesá od leta minulého roka. Počet registrovaných nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, sa v októbri oproti predchádzajúcemu mesiacu znížil o viac ako 7.700 na 167.278 ľudí. V medziročnom porovnaní ubudlo približne 79.300 nezamestnaných,“

 uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.

Napriek tomu, že sa darí znižovať aj počty dlhodobo nezamestnaných, ďalšie znižovanie nezamestnanosti už môže narážať na limity nezamestnateľných ľudí. Z krajov má najnižšiu nezamestnanosť Trnavský kraj na úrovni 2,75 percenta, naopak najvyššiu Košický kraj 10,10 percenta. Náš Banskobystrický kraj je na šiestom mieste s 8,95 percentami.

Nezamestnanosť podľa krajov

Trnavský kraj 2,75 %

Bratislavský kraj 3,33 %

Trenčiansky kraj 3,60 %

Nitriansky kraj 4,27 %

Žilinský kraj 4,81 %

Banskobystrický kraj 8,95 %

Prešovský kraj 9,96 %

Košický kraj 10,10 %

(Slovensko 6,14 %)

Z 13 okresov Banskobystrického kraja má najnižšiu nezamestnanosť okres Banská Bystrica (4,32  %)  a najvyššiu okres Rimavská Sobota (19,83 %).

Zamestnávatelia hlásia nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily u nás

Zamestnávatelia už dlhšiu dobu upozorňujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, preto nových zamestnancov hľadajú aj v zahraničí. V októbri pracovalo na Slovensku takmer 48 tisíc cudzincov, väčšinou z ostatných krajín Európskej únie.

Slovensko pripravuje zjednodušenie podmienok pre zamestnávanie občanov tretích krajín mimo únie, ktoré je v súčasnosti až na výnimky regulované prostredníctvom vydávania povolení. Na konci októbra slovenské úrady práce evidovali viac ako 75 tisíc voľných pracovných miest.

„Dostávame sa do situácie, kedy najhlavnejším problémom už nie je vytváranie pracovných miest, ale uspokojovanie potrieb zamestnávateľov ohľadom kvalifikovanej pracovnej sily,“

 zdôraznil minister práce Ján Richter.

K zlepšeniu situácie na slovenskom trhu práce podľa odborníkov prispel rast ekonomiky a investície podnikov, ale aj zmena metodiky vo vykazovaní nezamestnanosti. Tento rok v máji vstúpila do platnosti novela zákona, ktorou štát sprísnil podmienky evidencie ľudí na úradoch práce.

Premiér sa vyjadril aj kritike nového sociálneho balíčka zo strany zamestnávateľov. Ide o príplatky za prácu cez víkend, sviatky a v noci či odstránenie sociálneho dumpingu:

„Odporúčam každému kritikovi, aby sa o desiatej večer postavil k výrobnému pásu a vydržal pri ňom do rána do šiestej, či bude závidieť to zvýšenie z 0,50 eura na 1,38 eura na hodinu od mája budúceho roka. Zákaz sociálneho dumpingu je na ochranu našich zamestnancov, aby zamestnávatelia nezamestnávali radšej cudzincov za nižšie mzdy. „

 

Autor: (dem), Foto: ilustračné