Halloween a banskobystrické Dušičky

SPRÁVY
5 /

Začalo sa všeobecné „sťahovania národa“, azda najväčšie  počas roka. Každý smeruje k hrobom svojich blízkych. Aj keď počasie je vcelku priaznivé, opatrnosti na cestách nie je nikdy dosť. To platí pre vodičov i chodcov, na ktorých vo väčšom počte dohliadajú dopravní policajti.

Aktuálna predpoveď počasia  na bystrický Sviatok všetkých svätých a Dušičky je typicky jesenná. V sobotu bude zväčša polooblačno s dennou teplotou na úrovni 12 ?C, v noci okolo 2 ?C. V nedeľu bude slnečno, ortuť teplomera počas dňa vystúpi na 11 ?C, v noci bude mrazík -1 ?C. Čas priam stvorený na čarovnú atmosféru sviatku svätých

Halloween 

Je sviatok oslavovaný večer 31. októbra. Oslavujú ho predovšetkým deti oblečené v kostýmoch, ktoré navštevujú susedov a pýtajú sladkosti. Oslavuje sa hlavne v západnom svete, najmä v USA, Portoriku, Írsku, Spojenom kráľovstve, Kanade v Austrálii a na Novom Zélande. Pôvod má v Írsku, ako pohanský sviatok. V poslednej dobe sa udomácňuje aj u nás na Slovensku ako spoločenská zábava.

Pôvodný názov bol Halloween, skratka z anglického Halloweenen (doslovný preklad: predvečer všetkých svätých).  Pôvodne je to pohanský (keltský) sviatok Samhain – pohanský nový rok (koniec pohanského roka). Možno sa stretnúť aj s názvom predvečer sviatku všetkých mŕtvych. Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice,vo vnútri ktorých je sviečka, čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Farby červená, žltá, oranžová a čierna.

Pamiatka všetkých svätých a Dušičky

Na 1.novembra pripadá Pamiatka všetkých svätých. Spomienka na všetkých verných zosnulých, Pamiatka všetkých verných zosnulých, Sviatok zosnulých, Pamiatka zosnulých alebo ľudovo Dušičky (lat. In Commemoration omnium fidelium defunctorum) slávime  2.novembra. V rímskokatolíckej cirkvi je to deň liturgického roka, v ktorom sa modlíme za zomrelých.

Pamiatka zosnulých sa slávi od 10. storočia. V krajinách s kresťanskou tradíciou je zvykom počas tohto dňa či obdobia navštíviť cintorín a rodinný hrob, rozsvietiť na ňom sviečku a položiť kvety, čo má symbolizovať vieru vo večný život a demonštrovať presvedčenie, že život hrobom nekončí.

Prežime tohoročné Dušičky v pokoji a úcte k našim blízkym mŕtvym, ale i k živým. Môžeme sa nadchnúť aj trochou čarovnej krásy hrobových svetielok z banskobystrických cintorínov.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová