Generálna prokuratúra posudzuje podania na rozpustenie Kotlebovej ĽSNS

SPRÁVY
6 /

Petíciu za zrušenie politickej strany Kotleba Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) podporilo cez web Ludskeprava.sk viac ako 20.000  ľudí. Generálna prokuratúra (GP) dostala množstvo podaní na rozpustenie tohto politického subjektu.

Hovorkyňa GP Andrea Predajňová pre denník Pravda uviedla:

„Generálna prokuratúra SR eviduje viac ako 160 podaní na rozpustenie politickej strany Kotleba Ľudová strana Naše Slovensko. Príslušný prokurátor v súčasnosti zabezpečuje podklady pre posúdenie dôvodnosti požiadaviek obsiahnutých v podaniach.“

Po prešetrení činnosti strany návrh na jej rozpustenie podáva generálny prokurátor, ak strana koná v rozpore so zákonom o politických stranách a hnutiach. Podľa tohto zákona nesmie svojimi stanovami, programom alebo činnosťou porušovať ústavu, zákony a medzinárodné zmluvy. O rozpustení strany rozhoduje Najvyšší súd SR.

V roku 2006 Najvyšší súd rozpustil Slovenskú pospolitosť – Národnú stranu. Dôvodom bola jej politická činnosť vykonávaná v rozpore s Ústavou SR. Jej predsedom bol vtedy Marian Kotleba. V roku 2010 ľudia okolo neho prevzali Stranu priateľov vína, ktorú neskôr premenovali na Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Kotlebova strana získala v marcových parlamentných voľbách osem percent hlasov a 14 poslaneckých mandátov. Keby došlo k rozpusteniu strany, jej poslanci neprídu o svoje mandáty.

Ústavný právnik Peter Kresák vysvetľuje:

„Ústavná situácia je taká, že by zostali v parlamente, mali by mandáty, akurát by nevystupovali ako členovia strany, ale boli by nezaradení poslanci, nemali by svoj klub. Niečo podobné sa ešte v NR SR nestalo, takýto precedens zatiaľ nemáme, bolo by to niečo nové.“

Zástupkyňa Inštitútu pre ľudské práva Alena Krempaská tvrdí, že ĽSNS obdivuje  prezidenta Jozefa Tisu odsúdeného za vojnové zločiny a vojnový Slovenský štát, ktorý poslal na smrť 60.000 vlastných občanov:

„Je teda len logické, aby Generálna prokuratúra podala podnet na jej rozpustenie. Dnes už navyše vieme, že od extrémistických výrokov nemá ďaleko k extrémistickým činom, ako dokázala založením takzvaných hliadok vo vlakoch. Ak nechceme, aby naše ulice terorizovali ozbrojení holohlaví mladíci, je najvyšší čas konať.“

Podľa sociologičky Sylvie Porubänovej treba využiť všetky legálne prostriedky na to, aby nemohli byť politickými stranami legitimizované extrémne a radikálne myšlienky. Takýchto ľudí aj ich nasledovníkov treba vylúčiť z rozhodovania.

Na možné rozpustenie Kotlebovej ĽSNS existujú na Slovensku rôzne názory.  Podľa niektorých to ešte zvýši popularitu extrémistov, podľa ďalších si založia novú stranu. Väčšina sa však zhoduje v tom, že bojovať proti extrémizmu je potrebné, musia však nastať aj kvalitatívne zmeny v našej spoločnosti a vo vedomí ľudí.

Autor: (tom), Foto: ilust.