FOTO,VIDEO: Ako padalo bystrické strašidlo na kolená

SPRÁVY
3 /

Keď 23. novembra 2015 začali búracie práce na starej autobusovej stanici, ktorá stála nedokončená od roku 1983, väčšina Banskobystričanov si vydýchla, že „bystrické strašidlo“ konečne zmizne. Stalo sa tak prakticky po dvoch mesiacoch.

„Dnes po desaťročiach dostal prvý úder najväčší strašiak nášho krásneho mesta,“

napísal po začatí búracích prác na svojom facebooku primátor mesta Ján Nosko.

Železobetónová konštrukcia nástupíšť s nedokončeným skeletom odbavovacej haly postupne mizli pred očami. Každým dňom sa do pôvodnej stavby zahrýzali čeľuste stavebných mechanizmov a drvili železobetón ako kliešte orechy.

Až jedného dňa koncom januára padol aj posledný stĺp s prievlakom a „bystrické strašidlo“ bolo definitívne na kolenách. Viacerí zvedavci chodili nazerať cez oplotenie, čo sa na stavbe deje  V drvivej väčšine boli spokojní, niektorým sa však cnelo za starými časmi. Bolo to celkom zaujímavé predstavenie, preto sme medzi pozorovateľmi nechýbali ani my.

Priebežne sme vám prinášali fotografie a videá aktuálneho stavu búracích prác, až sme sa dostali do finále. Dnes zostali na stavbe iba kopy rozdrveného betónu s  vyseparovanou oceľovou výstužou, zeminou so zbytkami muriva a výplní či rozdrvený asfalt. To všetko sa  odváža zo stavby na skládku, pričom časť materiálov sa recykluje  a použije pri výstavbe novej autobusovej stanice.

Do konca februára by malo byť stavenisko vyčistené a pripravené na zahájenie výstavby nového obchodno – dopravného terminálu s prístupovými komunikáciami. Samozrejme že nebudeme pri tom chýbať a ďalej sledovať celú výstavbu až po dokončenie celého moderného areálu, čo by podľa plánu malo byť na jar 2017.

Keďže sa skončila úvodná etapa búracích prác na stavenisku, urobili sme pre vás malý foto – prehľad likvidácie starého objektu bývalej autobusovej stanice v priebehu času pre pamäť.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová