FOTO: V ZŠ Jána Bakossa sa buduje materská škola z eurofondov

SPRÁVY
0 /

V časti budovy Základnej školy na ulici Jána Bakossa je badateľný stavebný ruch. Mesto Banská Bystrica tu v uvoľnených  priestoroch školy buduje dvojtriednu materskú školu pre 44 detí, ktorú chce otvoriť v novom školskom roku 2017/18.

Do areálu ZŠ Jána Bakossa s 270 žiakmi tak pribudne 44 škôlkarov. Zápis do dvoch tried novej MŠ sa uskutoční 19. apríla 2017 od 8:00 do 12:00 hod a od 13:00 do 17:00 hod.

S prestavbou voľných priestorov ZŠ sa začalo 7. marca. Škôlka na poschodí bude mať samostatný vchod  a bude bezbariérová. Mesto v nej poskytne deťom celodennú výchovu i vzdelávanie, stravu  a pohybové aktivity.

Počas štvrtkovej obhliadky stavebných priestorov primátor mesta Ján Nosko uviedol:

„Som rád, že po záchrane ZŠ Jána Bakossa a po výmene okien podarilo nájsť pre túto školu   neďaleko centra mesta ďalšie využitie priestorov vhodné pre škôlkarov. Podľa štatistických údajov v meste Banská Bystrica chýba zhruba 200 miest pre umiestnenie detí predškolského veku. Demografický vývoj naznačuje, že v najbližších rokoch bude detí pribúdať, preto je rozširovanie kapacít MŠ nevyhnutnosťou.“

Podľa primátora je zriadenie MŠ aj spôsob, ako naplniť ročníky v ZŠ, keďže je predpoklad,  že deti, ktoré budú navštevovať škôlku a zvyknú si na prostredie, ich rodičia zapíšu aj do tejto ZŠ.

Prednosta MsÚ  Martin Adamec primátora doplnil:

„Mesto vypracovalo projekt na čerpanie eurofondov vo výške 240.000 eur, z čoho päťpercentná spoluúčasť z vlastných zdrojov samosprávy predstavuje zhruba 12.000 eur. Počítame aj s nejakými vyvolanými investíciami, ktoré sa nedali predvídať, kým sa nezačalo s rekonštrukciou. Sumu budeme vedieť až po skončení stavebných prác.“ 

Projektový zámer „Vytvorenie kapacít materskej školy v existujúcom objekte ZŠ Bakossova 5, Banská Bystrica“ pre 44 detí v dvoch triedach rieši stavebné úpravy na poschodí v pavilóne C – v severnej časti, kde je navrhnuté vybudovanie dvojtriednej materskej školy. Ostatné časti budovy sa dispozične nemenia.

Škôlkari v našej škole budú môcť využívať telocvičňu, knižnicu a počítačovú miestnosť, ktoré sa nachádzajú v základnej škole. Deťom, ktoré trpia obezitou, cukrovkou či celiakiou, poskytne školská jedáleň aj možnosť špeciálneho stravovania,“

vysvetľuje  riaditeľka ZŠ Jána Bakossa Margita Karaková.

Na vstupe do budovy bude vytvorený bezbariérový vstup. Priľahlé exteriérové priestory budú upravené pre pobyt detí materskej školy na čerstvom vzduchu. Priestory MŠ budú zariadené detským nábytkom vhodným pre obdobný účel. Ide najmä o zariadenie miestností, ako sú herne (skrinky, stolíky, stoličky), spálne (lehátka), šatne detí (šatňové skrinky), hygiena detí (police na zubné kefky a uteráky), jedáleň s diétnym stravovaním z existujúcej školskej kuchyne (jedálenské stolíky a stoličky).

„Okrem stavebných úprav v interiéroch v oplotenom areáli školy bola určená časť, na ktorej sa vybuduje detské ihrisko. Predpokladané ukončenie stavby je máj 2017,“

 povedal vedúci Oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov Vladimír Brieda.

Po otvorení bude MŠ pri ZŠ Jána Bakossa v prevádzke počas  pracovných dní od 6:30 – 17:00 hod. Zapísať deti do novej môžu  už v stredu 19. apríla 2017 s možným nástupom 4. septembra.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová