FOTO: Vo Zvolene pretekali parné lokomotívy

SPRÁVY
0 /

V sobotu 13. septembra sa premenila zvolenská nákladná stanica na hlavnú železničnú stanicu na Slovensku. V tradičnom termíne počas druhej  septembrovej soboty sa tu uskutočnil 16.ročník preteky parných lokomotív Grand Prix Slovensko 2014.

Bohatý program Grand prix

O deviatej prišli mažoretky a preteky na železnici mohli začať.  Najskôr vyšli na trať motorové  vozne, potom odišiel motorový vlak do Šiah a návštevníci mohli vidieť derniéru pancierového vlaku Štefánik pod názvom „Dobojované“. Pre časť  tejto historickej pamiatky z Povstania sú už pripravené koľajnice v areáli banskobystrického Múzea SNP.

Potom prišli na rad II. majstrovstvá Európy rušnovodičiek za účasti reprezentantiek  z Česka a Poľska. Nasledovala prezentácia parného ozubnicového rušňa „Vitaj zubačka“ a defilé parných lokomotív. Na samotnom štarte 16. ročníka Grand Prix Slovensko pretekov parných rušňov boli reprezentanti Maďarska, Rakúska a Slovenska. Víťazi si zo Zvolena odniesli ocenenia.

„Dobojované“ – derniéra pancierového vlaku Štefánik

Myšlienka návratu pancierového vlaku Štefánik na koľaje v tej podobe, ako bol prezentovaný počas minulých rokov, vnikla 9.februára 2009 po zasadnutí organizačného výboru 11. ročníka pretekov Parných lokomotív 2009 – Grand prix Slovensko. Je teda viac ako symbolické, že svoju púť po koľajniciach zakončil na podujatí vo Zvolene.

Derniéra pancierového vlaku Štefánik bola jeho posledným predstavením v akcii verejnosti. Po Grand prix časť vozňov bude v múzeu SNP, časť sa vráti na pomník a časť do muzeálnej prevádzky.

 „Vitaj zubačka “ Prezentácia parného ozubnicového rušňa 4296

Po prvý krát na podujatie zavítal aj skvost medzi parnými lokomotívami – parná zubačka 4296. Je to jediná normálne rozchodná ozubnicová lokomotíva v Európe. Návštevníci mali možnosť vidieť konštrukciu lokomotívy a po súťaži aj možnosť povoziť sa nej.

II. Majstrovstvá Európy rušňovodičiek

Hoci je povolanie rušňovodiča veľmi náročné, stanovište rušňovodiča na lokomotíve už nie je výlučne chlapským územím. Občas je možné vidieť aj ruže medzi tŕňmi – ženu za kontrolérom lokomotívy. Premiérovou víťazkou sa vlani stala pani Antónia Vlcáková z Oravskej lesnej železnice.

Súčasťou Grand prix 2014 bola výstava modelových koľajíšť a modelovej železnice, sprievodné podujatia pre deti,  prezentácia SPŠ Dopravnej vo Zvolene, výstava 130 rokov Katky, vystúpenie skupiny historického šermu a ďalšie výstavy či ukážky súvisiace s lokomotívami.  Úprimný záujem malých i veľkých návštevníkov o nádherné historické kusy strojov na koľajniciach, ktorých neodradil ani dopoludňajší dážď, železničiarov – nadšencov

Autor: (dem), Foto: Mirka Chabadová