FOTO: Vandalskí sprejeri v našom meste

SPRÁVY
3 /

Nočné služby pre príslušníkov mestskej polície cez víkend bývajú iné, ako počas pracovného týždňa. Z dôvodu vyčíňania mládeže, ktorá nevie, čo so sebou, býva výkon služby posilnený hliadkami mestskej polície.

V piatok dňa 15. apríla tesne pred polnocou veliteľ zmeny operačného strediska Mestskej polície Banská Bystrica prijal oznam od občana, že nejakí mladíci behajú po lietadle a sprejujú ho. Tento oznam dal veliteľ okamžite preveriť hliadkam, ktoré sa nachádzali v v centre mesta, kde vykonávali kontrolu zameranú na požívanie alkoholických nápojov maloletými a mladistvými osobami.

Príslušníci mestskej polície, ktorí prichádzali po schodoch smerom k Malej Bašte, zbadali tri podozrivé osoby. Jedna z nich držala v ľavej ruke tašku plnú sprejov a pravou sprejovala stenu bašty červenou farbou. Policajná hliadka vyzvala mladíkov, aby upustili od nezákonného konania a následne ich policajti zadržali z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu poškodzovanie cudzej veci.

Po overení totožností bolo zistené, že sa jedná o Banskobystričanov vo veku 16, 17 a 22 rokov. Títo sa s príslušníkmi mestskej polície nestretli prvýkrát pri porušovaní zákona. Vandali svoj rukopis zanechali na exponáte sovietskeho lietadla LI-2, kde čiernym sprejom poškodili okno na prednej časti lietadla vo výške 3 metre a oporný múrik okolo areálu lietadla.

Na miesto činu bola privolaná hliadka Policajného zboru, ktorá si vec prevzala na mieste. Polícia už začala stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci. V areáli Múzea SNP nevyčíňali vandali prvýkrát. Boli tam už poškodené lavičky postriekané sprejom, poškodená fontána či osvetlenie na schodoch, v minulosti vandali pomaľovali tank ružovými srdiečkami.

Nielen areál Múzea SNP však býva terčom vandalov. Sprejeri svoje prejavy s podobným rukopisom zanechávajú aj na iných objektoch – napr. na budove zdravotného strediska na Šalgotarjánskej či  Gymnázia Andreja Sládkoviča  na Komenského ulici.

Faktom je, že dvaja zo zadržaných bývajú neďaleko zdravotného strediska na Fončorde a možno niektorý z nich chodí na gymnázium. Zaujímavé je aj to, že jeden zo zadržaných sprejerov je synom bývalého primátora.

Za povšimnutie stoja aj písmená EKG, ktoré sa nachádzajú aj na Malej Bašte a také isté tri písmená sa nachádzajú aj na fasáde budovy gymnázia. V súvislosti s vandalmi v meste treba pripomenúť i poškodenie sochy Partizána, ktorú páchatelia natreli ružovou farbou.

Autor: Marianna Belancová, Foto: MsP BB