FOTO: Škriatkovsky dobré Vianoce v Robotníckom dome

SPRÁVY
0 /

Vo štvrtok podvečer patril banskobystrický Robotnícky dom škriatkom a PONSáčikom.   Konal sa tu Mikuláš pre telesne a mentálne postihnutú mládež v spolupráci s OZ PONS.

Škriatkovsky dobré Vianoce s Mikulášom

Mesto s dobrovoľníci  z Občianskeho združenia PONS pripravili pre deti zaujímavý program. Prišli medzi nich  traja škriatkovia.  Nechýbal ani primátor Ján Nosko so svojou dcérou.

Spoločne s deťmi vyzdobovali vianočný stromček. Potom prišiel anjelik, ktorý deti naučil pesničku pre Mikuláša. Pridal sa aj čert, až nakoniec zavítal medzi deti  sám Mikuláš.

Každé dieťa mu zarecitovalo nejakú básničku, zaspievalo pesničku alebo povedalo nejaký vtip.  Odmenou bol  balíček so sladkosťami.

„Ďakujeme všetkým, ktorí prispejú svojou ľudskou účasťou. Tím, ktorí prídu na niektorú našu akciu. Hlboko si ich vážim,“ uviedol predseda  OZ PONS Juraj Oravec.

PONS

Občianske združenie PONS (Pomoc Osobám Neschopným Samostatnosti). Po latinsky znamená „pons“ most, v jazyku PONSáčikov je to most medzi zdravými a zdravotne postihnutými.

Banskobystrické OZ PONS je už niekoľko rokov takýmto mostom pre skupinu zdravotne postihnutých detí. Dušou tohto banskobystrického združenia je pani Mária Lauková, ktorú volajú všetci „Majka“.

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici pracuje ako učiteľka a zástupkyňa nemocničnej základnej školy, roky  aktívne pôsobí medzi  PONSáčikmi.  

„OZ PONS vzniklo vďaka MUDr. Jánovi Noskovi a MUDr. Jurajovi Oravcovi. Obaja majú postihnuté dcérky a chceli okolo nich vytvoriť spoločenstvo detí s rovnakými problémami, kde by sa cítili dobre, kde by mali svojich kamarátov, spolužiakov. Myslím, že to bol geniálny nápad,“ hovorí Mária Lauková.

Pre PONSáčikov pripravuje združenie rôzne akcie po celý rok. Popri letnom tábore a ďalších stretnutiach  mali teraz deti aj  krásneho Mikuláša.  

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová