FOTO: Práce na veľkej bystrickej investícii RKN Global Europe pokračujú

SPRÁVY
0 /

Začiatkom marca na banskobystrickej Radnici predstavil majiteľ spoločnosti RKN Global Ronald Kenneth Noble investičný projekt nového závodu v priemyselnom parku Šalková. Krátko potom odsúhlasila vláda SR pre RKN Global Europe investičný stimul, ktorý si bude môcť spoločnosť uplatniť až po postavení závodu, zamestnaní ľudí a spustení výroby.

Stretnutie technického tímu investora s vedením mesta

Nás zaujímalo, ako pokračujú prípravy tejto takmer 90 miliónovej investície. Minulý týždeň sa na mestskom úrade uskutočnilo stretnutie zástupcov investora s vedením mesta.

Primátor mesta Ján Nosko k jeho obsahu uviedol:

„Stretli sme s technickým tímom spoločnosti RKN Global Europe, ktorý nám predstavil projekty pre výstavbu v našom priemyselnom parku. Verím, že v najbližšej dobe získajú všetky povolenia a bude sa môcť začať so stavbou závodu, ktorý prinesie do Bystrice viac ako 1.200 pracovných miest 

Prvý viceprimátor Jakub Gajdošík k tomu dodal:

„Týždeň po týždni naberá táto investícia reálne kontúry. Potom, ako 2. marca predstavil pán Noble celý projekt a podpora investície prešla schvaľovacím procesom na vláde, sa zameriavame na technické záležitosti zabezpečenia prípravy samotnej stavby. Mesto je pripravené vyjsť investorovi maximálne v ústrety, aby sa táto najväčšia bystrická investícia stala skutočnosťou.“

Konateľmi RKN Global Europe s.r.o. so sídlom v Banskej Bystrici sú Ing. Alan Buriš a Marjam Lindsbro. Spoločnosť plánuje v priemyselnom parku Šalková za 14 mesiacov od vydania stavebného povolenia postaviť nový závod na výrobu biometrických identifikačných dokladov a kariet platobných systémov s investíciou vo výške takmer 90 miliónov eur.

Jeden z konateľov Alan Buriš k príprave investície pre náš portál povedal:

„Môžem potvrdiť, že finišujeme s projektovou dokumentáciou. Ide o posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA) a projekty pre územné a stavebné konania. Následne podáme žiadosti o vydanie potrebných povolení na výstavbu závodu a uzavrieme zmluvu so stavebnou spoločnosťou.“

Investor v novom závode zamestná vyše 1.200 ľudí

V troch etapách do konca roka 2018 tu nájde prácu v trojzmennej prevádzke 1.238 stredoškolsky a vysokoškolsky vzdelaných ľudí vyškolených pre odvetvie chránenej tlače, s priemerným zárobkom okolo 1.400 eur mesačne

Vláda schválila pre banskobystrického investora investičnú pomoc vo výške 18 miliónov eur, z toho 10 miliónov eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný a nehmotný majetok a 8 miliónov eur vo forme úľavy na dani z príjmu. Na tieto financie bude mať investor podľa ministerstva hospodárstva nárok až potom, keď preinvestuje v Banskej Bystrici takmer 90 miliónov eur, teda postaví závod, zamestná ľudí a spustí výrobu.

Skupina RKN Global disponuje unikátnym vedecko – priemyselným know – how, uzavretým výrobným cyklom biometrických pasov s vysokým stupňom zabezpečenia, ID kariet, elektronických plastových (polykarbonátových) a papierových kariet, daňových známok a ďalších bezpečnostných produktov v jedinom výrobnom technologickom reťazci. RKN Global bude svoju investíciu 89,4 milióna eur financovať z vlastných súkromných zdrojov a úverov od bánk na Slovensku.

Vzhľadom na celosvetovú bezpečnostnú situáciu sa spoločnosť RKN Global rozhodla preniesť výrobnú technológiu a know – how z Ukrajiny na Slovensko. To zabezpečia odborníci, ktorí prídu do Banskej Bystrice zaučiť nových pracovníkov v závode, pre ktorý je už pripravený pozemok v priemyselnom parku Šalková.

Autor: (tom), Foto: ilust. a vizuál RKN Global