FOTO: Pod Bánošom kotví loď s občerstvením a detským ihriskom

ZAUJÍMAVOSŤ
3 /

Bystričania, ktorí jazdia malým sásovským obchvatom cez Bánoš si určite všimli drevenú loď v areáli Strednej odbornej školy pod Bánošom. Kotví tu už druhý rok a môžete sa v nej nielen občerstviť, ale okolo je pieskovisko s pekne upraveným a udržiavaným detským ihriskom pre  deti.

IMG_9798

Rodičia tu nájdu oddych pri kávičke či zmrzline pokiaľ sa deti zabavia na hojdačkách, šmýkačkách či pieskovisku…

Exkluzívna drevená loď patrí Vladimírovi Majerovi z PlťkaSki. Podáva tu výbornú zmrzlinu či ľadovú drť – príjemné osvieženie pre malých i veľkých v letných horúčavách. Môžete si dať aj kávu, pivo, nealko  alebo iné občerstvenie so sedením na lodnom poschodí či pri lodi na prízemí.

„Páčilo sa mi toto miesto v areáli školy, ktorý je oplotený, inak by som sa bál, že mi to rozkradnú. Poznám pána riaditeľa, napokon som bývalým žiakom SOŠ. Rozprávali sme sa, že by sme mohli pritiahnuť matky s deťmi v tomto príjemnom prostredí s detským ihriskom a pieskoviskom pri lodi, kde si môžu dať zmrzlinu a občerstviť sa. Zároveň si môžu nakúpiť vo farmárskych predajniach školy,“

hovorí Vladimír Majer.

Loď si kúpil od kamaráta z Bratislavy pôvodne do interiéru, potom  to mal ako stánok pri štiavnických jazerách. Ale keďže leto nebolo tip top, rozhodol sa presťahovať zaujímavú loď do Banskej Bystrice. Cez leto sa zaoberá jej obsluhou, v zime má požičovňu lyží. Zaujímavosťou je, že loď skonštruovala firma, ktorá postavila väčšiu loď nachádzajúcu sa v známom aquaparku Tatralandia.

Spokojný s jeho aktivitou je aj riaditeľ banskobystrickej Strednej odbornej školy pod Bánošom Ing. Pavel Fiľo:

„Vlado bol naším žiakom, preto si  navzájom pomáhame. Chceli sme tu vybudovať taký park pre mamičky s deťmi a práve jeho nápad s loďou a detským ihriskom zapadol do našej koncepcie, napokon priťahuje to aj zákazníkov do predajní  v našej škole. V septembri chceme rozšíriť farmársku predajňu potravín – cukráreň, pekáreň a včelárske produkty o mäsiarstvo s mäsom od vybraných slovenských producentov a 100-percentnými mäsovými výrobkami.“

V tejto škole sa snažia, aby to čo učia aj robili. SOŠ pod Bánošom patrí k jednej z najaktívnejších škôl na Slovensku so zameraním na výučbu poľnohospodárskych a potravinárskych odborov. Jej hlavným poslaním je vychovávať kvalitných odborníkov pre rozvoj vidieka a pre potravinársku výrobu. Ideou je naučiť ľudí jesť naše pôvodné potraviny, tešiť sa z okolitej krásnej krajiny a z toho, čo máme.

V apríli sa otváral Bánoš, v  júli tu bola  veľká svetová  súťaž mladých včelárov IMYB 2015. Spustili akciu Tradičné raňajky v materských školách s pôvodnými slovenskými pekárenskými a cukrárenskými výrobkami s medom. Po prázdninách 12.septembra sa pod Bánošom chystá celonárodná výstava včelárstva a v októbri pred Demeterom to bude Zatváranie Bánoša s Farmárskym trhom.

Samozrejme ani počas veľkých akcií v škole návštevníci neminú loď s občerstvením. Napokon môžete si to skúsiť aj vy, otváracie hodiny na lodi sú každodenne : PO-NE medzi 11:00 – 20:00.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová