FOTO: V Parku pod Pamätníkom SNP sa buduje in – line korčuliarska dráha

SPRÁVY
5 /

Banská Bystrica ako držiteľka titulu Európske mesto športu 2017 vytvorí Bystričanom už čoskoro podmienky pre ďalšiu športovú aktivitu. Do konca roka vznikne v Parku pod Pamätníkom SNP pre všetkých korčuliarov takmer pol kilometrová in – line korčuliarska dráha.

Primátor mesta Ján Nosko k samotnému projektu korčuliarskej dráhy na stavenisku uviedol:

„Som veľmi rád, že po takmer 1,5 roku sme sa dopracovali od myšlienky k realizácii projektu korčuliarskej dráhy v areáli Parku pod Pamätníkom SNP. Ten proces prípravy stavby trval tak dlho preto, lebo sme museli ísť na to od štúdie cez povolenia až po výber zhotoviteľa. Predpokladám, že do dvoch mesiacov by mohla byť stavba ukončená, pokiaľ nám bude priať počasie. Celá investícia je zhruba vo výške 283.000 eur, na čo prispela aj vláda SR.“

Nosko je presvedčený, že ľudia si tento projekt osvoja.  Spolu s novou korčuliarskou dráhou,  ktorá bude mať cementobetónovú vozovku, sa zrekonštruuje existujúci chodník, ktorý je dlhodobo v  zanedbanom stave.

vizual1

Zároveň sa z bezpečnostných dôvodov zruší chodník z dlažby vedúci naprieč parkom, aby sa nekrížili chodci s korčuliarmi. V severnej časti sa počíta s  rozšírením pôvodnej šírky chodníka. Dôvodom je výstavba niekoľkometrového úseku cyklotrasy. V parku pribudnú lavičky, odpadkové koše i nové verejné osvetlenie.

Nová dráha s trojmetrovou šírkou bude situovaná po vnútornom obvode súčasného okruhu, s  cieľom predchádzať kolíznym situáciám chodcov a  korčuliarov. Zruší sa pôvodný chodník V  juhozápadnej časti sa chodník pre peších odkloní k  detskému ihrisku a vonkajšiemu fitness priestoru, čím sa zabráni akémukoľvek výrubu stromov.

„Počasie nám síce zatiaľ nepraje, ale už minulý týždeň sme začali s prípravnými prácami. Niektoré práce si vyžadujú špeciálne technologické postupy. Predpokladáme, že stavbu ukončíme tak, ako je naplánované, teda do 12. decembra tohto roka,“

povedal za zhotoviteľa konateľ spoločnosti Pemax Plus, spol. s r.o. Michal Hrnčár.

Park bude kvôli  stavebným prácam v  najbližšom období uzavretý, preto musia chodci rátať s obmedzeniami. Prechod pre peších z Kapitulskej ulice na Námestie slobody bude možný po schodoch pod Pamätníkom SNP, popri budove Katastrálneho odboru Okresného úradu a  po ulici Československej armády.

Autor: (tom) a mesto BB, Foto: Mirka Chabadová