AKTUALIZOVANÉ – FOTO: Nedeľný požiar v byte na Javorníckej  

SPRÁVY
0 /

V nedeľu podvečer vyrušil obyvateľov bytového domu na  Javorníckej dym šíriaci sa z bytu na prvom poschodí. Onedlho sa sásovským sídliskom ozývalo kvílenie hasičských sirén a záchranky.

Požiar v sásovskom byte

Pred bytovkou sa zhromaždili ľudia, ktorí sledovali záchrannú akciu príslušníkov banskobystrického HaZZ. Tým sa podarilo dostať do zadymeného bytu, uhasiť požiar. Na vzduch vyniesli muža, ktorý sa nadýchal splodín. Ležal na nosidlách a v sanitke ho oživovali zdravotníci.

Podľa predbežných informácií došlo v inkriminovanom byte k požiaru pravdepodobne od horiacej cigarety, ktorá vypadla spiacemu mužovi. Mal šťastie, že záchrana prišla rýchlo. Napokon skončil v Rooseveltovej nemocnici.

TV JOJ neskôr uviedla, že hasiči objavili v byte zhorené kreslo, v ktorom 26 – ročný muž pravdepodobne sedel. Keď začalo horieť, z posledných síl sa odplazil do vedľajšej izby, kde ho našli hasiči. Veliteľ zásahu František Horal k tomu uviedol:  

„Otvorili sme byt. V ňom sa nachádzala zranená osoba, ktorú sme vyniesli von. Poskytli sme jej prvú pomoc a odovzdali do starostlivosti záchranárov.“ 

Po prevoze do banskobystrickej nemocnice lekári konštatovali popáleniny na takmer 50 percentách tela. Hovorkyňa Rooseveltky Ružena Maťašeje k jeho zdravotnému stavu povedala:

„Pacient bol ošetrený na našom oddelení urgentného príjmu. Následne bol prevezený do popáleninového centra v Košiciach, pretože  jeho stav bol mimoriadne vážny.“

Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa. V izbe našli aj ohorky od cigariet, nedá sa preto vylúčiť, že muž zaspal v kresle s horiacou cigaretou. Polícia začala v tomto prípade trestné stíhanie pre poškodzovanie cudzej veci. Zisťuje sa, prečo kreslo v byte začalo horieť.

Zadymený byt na Fončorde

Požiar v Sásovej nebol jediný, ku ktorému v nedeľu privolali hasičov. Ráno zasahovali na Fončorde v jednom z bytov na Tulskej ulici.

Hovorca KR HaZZ v Banskej Bystrici  Erik Piater  k tomu uviedol:

„Dôvodom zásahu  bolo silné zadymenie, ktoré vychádzalo z bytu. To zrejme vzniklo od zhoreného jedla. K ohrozeniu životov či k vážnejším škodám na majetku neprišlo, okolnosti prípadu sa  vyšetrujú.“

Na tomto zásahu sa zúčastnilo 11 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici so štyrmi kusmi protipožiarnej techniky.