FOTO: Nedeľná búrka v Sásovej „stála za to“

SPRÁVY
10 /

Zdá sa, že búrková činnosť v meste pod Urpínom ešte vonkoncom nepovedala svoje posledné slovo. Predpoveď počasia na úvod posledného júlového týždňa sľubuje opäť silné búrky najmä popoludní aj so silnými dažďovými prehánkami.

Do redakcie sme od nášho čitateľa Martina dostali  niekoľko fotiek z nedeľnej búrky na našom najväčšom sídlisku v Sásovej.  Bytovky síce stoja nad Banskou Bystricou, ale členitý terén vytvára pri veľkej vode prirodzené stoky. Prívaly dažďa na Starohorskej 28 zaplavili pivničné priestory.

Ďalšie zábery sú zo zatopeného parkoviska na Sitnianskej. Po veľkom daždi tu voda zrejme nemá dostatočný odtok. Zaparkované autá môžu skončiť veľmi zle, pokiaľ by ich majitelia nestihli preparkovať. Navyše po daždi tu zostala hrubá vrstva bahna.

Podobne dopadli aj viaceré obce na Slovensku, cez ktoré tečú bežne iba potôčiky, ale na sásovskom sídlisku je to predsa len ojedinelý jav, na ktorý si však zrejme budem musieť zvyknúť.

Aj keď sa to niekedy nezdá, takýto priebeh leta s častými nárazovými dažďami veľkej intenzity spôsobí menšiu povodeň aj tam, kde by ste to možno ani vo sne nečakali. Preto bude potrebné, aby mesto v spolupráci s majiteľmi bytov na verejných priestranstvách pri bytovkách či na parkoviskách napríklad aj na Sásovej v kritických miestach vyriešilo vhodnú ochranu pred hromadením sa vody počas prívalových dažďov.

To isté sa samozrejme týka aj Hrona, kde vodohospodári intenzívne pracujú na zvýšenej protipovodňovej ochrane okolia tejto rieky vďaka projektu financovaného z eurofondov. Pokračujúce klimatické zmeny podnebia počas roka aj v Banskej Bystrici varujú.

Autor: (mt), Foto: čitatelia