FOTO: Na primátorskom punči sa podarilo vyzbierať krásnu sumu

SPRÁVY
1 /

Na Námestí SNP a pred Radnicou bolo v piatok podvečer veselo a rušno. Na pódiu sa predstavili FS Partizán DFS Dratvárik, v stánku sa predával primátorský punč.

Najskôr Igor Kovačovič privítal na pódiu primátora mesta Jána Noska, ktorý pozdravil prítomných ľudí slovami:

„Milí Banskobystričania, som veľmi rád, že vás môžem privítať na najkrajšom slovenskom námestí. Vládne tu dobrá nálada a atmosféra, čo je neklamný znak, že sa nezadržateľne blížia Vianoce. K dobrej myšlienke chceme prispieť primátorským punčom, na ktorý Vás srdečne pozývam. Výťažok z neho poputuje na dobudovanie humanitárnej jednotky pre Slovenský Červený kríž tohto miesta ďakujem rektorovi UMB, ktorý prijal výzvu a spolu s univerzitou a podieľal na tejto myšlienke. Dokážme, že spolu sme Bystrica, ktorá podporuje dobré veci. Príjemný večer a pokojné Vianoce všetkým. “

Potom už pódium patrilo folkloristom s pásmom „Pokoj ľuďom dobrej vôle“. Vystúpili speváčky Hronky s Folklórnym súborom Partizán a Detským folklórnym súborom Dratvárik zo Slovenskej Ľupče. Vďačným divákom predviedli tradičné vianočné zvyky v umeleckom šate a všetkých príjemne naladili.

To sa už pred stánkom povyše oproti Radnici tvorili rady ľudí. ktorí počúvli výzvu Jána Noska a prišli si kúpiť pravý primátorský vianočný punč. Ten okrem primátora predávali aj jeho dvaja viceprimátori – Jakub Gajdošík a Martin Turčan, spolu s dievčatami z kancelárie primátora. A išlo im to od ruky, pričom ľudí v rade bolo stále dosť a punč sa utešene míňal.

Záujemcovia  zaplatili za punč minimálne jedno euro a za originálnu šálku s emblémom  Banskobystrických Vianocami  3 eurá. V sklenenej nádobe, ktorú strážila hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová, sa postupne zbieralo množstvo bankoviek i mincí. O zábavu pre dobrých ľudí sa pri stánku s punčom postarali ľudoví hudobníci a speváčky.

Primátorský punč sa predával vyše troch hodín a na dobudovanie humanitárnej jednotky pre SČK sa vyzbieralo v piatok rekordných 2.085 eur. Keď k tomu prirátame sumu 1 267,80 eur vyzbieraných na univerzitnom punči, v spolupráci mesta a UMB pôjde pre Slovenský Červený kríž spolu vyše  3.500 eur. Dobrá vec sa podarila a veľká vďaka patrí všetkým, ktorí na ňu prispeli kúpou primátorského i univerzitného punču.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová