FOTO: Na najväčšom bystrickom sídlisku bol Deň Sásovej-Rudlovej

SPRÁVY
1 /

Veľké parkovisko na Pieninskej žilo v sobotu od Rána až do večera akciou „Deň Sásovej-Rudlovej“. Pre veľkých a malých Bystričanov ju pripravili OZ Urpín v spolupráci s TIRISH pub a Rock klub TARTAROS, aj vďaka finančnej podpore poslancov z tohto volebného obvodu.

Hlavný organizátor podujatia Miroslav Lupták z OZ Urpín pre náš portál uviedol:

„S partnermi organizujeme túto akciu v Sásovej preto, aby sme preniesli kultúru z centra aj na sídliská. Jedná sa o širší záber, ako sú hudobné vystúpenia, remeslá a program pre deti. Ceníme si podporu mesta a najmä sásovských poslancov. Tohto roku to bude ešte veľký júlový festival  Urpín Fest 2014, na jeseň benefičný koncert pre detský domov Slniečko a potom päťdňová akcia pre mladé kapely  v našom meste.“

Dopoludnia si na svoje prišli hlavne deti. Vo workshope si mohli vytvoriť svoj vlastný animovaný film pomocou plastelíny, nadabovať si obľúbené rozprávkové postavičky a nakresliť si ich. Medzi návštevníkmi boli aj sásovskí poslanci Tomáš Novanský, Michal Škantár a Andrej Refka, ktorí osobne podporili toto kultúrne podujatie. Na pravé poludnie zaznelo autorské čítanie z rozprávkových knižiek Braňa Jobusa, vrátane  interaktívnej komunikácie s deťmi.

Poslanec Andrej Refka prišiel na akciu so synom, ktorému sa najviac páčil skákací hrad a policajné motorky:

„Program bol naozaj rôznorodý, takže si  myslím, že každý si našiel niečo, čo sa mu páčilo. Verím, že  návštevníci už sa tešia na ďalší ročník na sásovskom sídlisku , ktorý určite znova podporím.“

V bohatom sobotňajšom programe nechýbali rôzne hry či divadlo pre deti, prezentovali sa ľudové remeslá s trhom remeselných výrobkov, vystúpili sokoliari, šermiari, folklórny súbor Čierťaž  z Nemeckej. Vystúpila aj seniorská tanečná country skupina Arizona či hudobná škola Yamaha, ukážky predviedli príslušníci banskobystrickej Mestskej polície. Pre rodiny s deťmi boli pripravené skákacie hrady a ďalšie atrakcie so súťažami. K tomu všetkému chutné jedlo s občerstvením a cukrovou vatou v stánkoch.

„Spolu s organizátormi sa nám podarilo naplniť cieľ tejto akcie a urobiť na najväčšom bystrickom sídlisku celodennú kultúrnu akciu s podporou mladých kapiel, ktorá tu chýbala. Je to nultý ročník a budeme radi, ak sme tým položili základný kameň pre  budúcnosť, aby Deň Sásovej-Rudlovej bol z roka na rok lepší,“

skonštatoval poslanec Michal Škantár.

Popoludnie patrilo koncertu mladých i skúsených hudobných skupín. Stovky návštevníkov tak mohli postupne vidieť kapely Horana a syn, Alcotras, Metafora, Euphory, Grabstein, Reconcern, ABBa,  Karpatské Chrbáty a Vrbovskí víťazi.

Frontman mladej päťčlennej sásovskej kapely Euphory Matej Danček po prvom živom vystúpení pred domácim publikom povedal:

„Existujeme od októbra 2011. Skladáme a hráme vlastné skladby, stihli sme nahrať šesť profi nahrávok a niekoľko nových máme rozpracovaných.  Precestovali sme celé Slovensko a teraz sme dostali príležitosť prvý raz vystúpiť doma v Sásovej pred našimi fanúšikmi, je to super.“

Vyvrcholením Dňa Sásovej-Rudlovej bola ohňová show, ktorá končila hodinu pred polnocou. Súdiac podľa celodennej návštevnosti sa  organizátorom podarilo priniesť kus kvalitnej kultúry priamo k obyvateľom sásovského sídliska.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová