FOTO: Múzeum SNP pripravuje svoj areál na oslavy 70.výročia SNP

SPRÁVY
3 /

Prípravy augustových osláv 70. výročia Slovenského národného povstania v areáli Múzea SNP vrcholia. Svedčí to tom čulý pracovný ruch v hlavnej budove i v jej okolí.

Vo štvrtok sme videli čistenie pohľadového betónového povrchu najvýznamnejšieho architektonického diela Dušana Kuzmu z roku 1969 od nečistôt a sprejových nápisov presvitajúcich spod predchádzajúcich náterov. Rovnako sa brúsi betónový povrch oválu okolo malej fontánky.

„Pokračuje rekonštrukcia schodov za Čižmárskou baštou, presúvajú sa betónové reliéfy v zadnej areálu pri obslužnej komunikácii, rekonštruujú sa lavičky výmenou drevených častí a odpadkové koše,“

informuje Patrícia Némethová, asistentka generálneho riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva.

Na hlavnom schodišti by malo ešte pribudnúť zábradlie a po obvode hranice pozemku areálu Pamätníka SNP sa vysadí živý plot. Vodným tlakovým prúdom sa čistí vystavená vojenská technika v exteriéroch, vrátane lietadla, čo však nebráni návštevníkom prehliadnuť si historické exponáty.

Práce finišujú aj v romantickej záhrade Chavivy Reik. Po opravách balustrád a lavičiek sa sem ešte naváža zemina a vysádza posledná zeleň, pred osadením pomníka venovaného tejto izraelskej hrdinke SNP. V nedeľu 20.júla o 20:00 hod. sa tu bude konať spomienková slávnosť „100 sviec pre Chavivu“.

Opravu nutne potrebuje aj prístupová komunikácia v zadnej časti areálu Múzea SNP, ktorá je vo vlastníctve banskobystrickej samosprávy. Tú prisľúbil primátor Gogola opraviť už pred viac ako dvoma rokmi. Mnohí mu jeho nesplnený sľub pripomínajú dodnes.

Je hanbou mesta, že táto komunikácia sa už dávno nevybudovala a nie až vtedy, keď k nám zavítajú najvýznamnejší predstavitelia krajín, ktoré sa zúčastnili bojov za našu slobodu v SNP. Bystričania a návštevníci mesta si zaslúžia mať dôstojné priestory v celom areáli Múzea. Preto musí byť v záujme štátu i samosprávy investovať v srdci Povstania, lebo je to vizitka nás všetkých,“

uviedla prednostka banskobystrického Okresného úradu Ľubica Laššáková.

Na nevyhnutné úpravy Pamätníka SNP v Banskej Bystrici vyčlenil štát 200.000 eur, z toho 50.000 eur zabezpečuje z vlastných zdrojov Múzeum SNP.

Autor: (mt), Foto: Mirka Chabadová