FOTO: Do Banskej Bystrice po 250 rokoch zavítala cisárska návšteva

SPRÁVY
7 /

Pri príležitosti 250. výročia cisárskej návštevy princov Jozefa II. a Leopolda II. z Viedne zavítala do Banskej Bystrice opäť. V sobotu žilo centrum mesta Cisárskou vizitáciou.

Návštevníkov zaujala dobová rekonštrukcia historickému sprievodu a množstvo celodenných akcií, ktorými ožila história a banícka sláva nášho mesta. Tohtoročné cisárske podujatie sa nieslo v duchu troch obsahových motívov – motívu pohostinnosti, motívu rôznorodosti a motívu oslavy baníctva.

Oficiálny program Cisárskej vizitácie začal v parčíku pri Medenom Hámri, kde sa konalo Slávnostné vysvätenie obnoveného II. Zastavenia krížovej cesty. Potom sa program presunul do centra mesta s množstvom  hier a súťaží s baníckou tematikou, k dispozícii bolo interaktívne pódium.

Hlavným bodom sobotňajšieho programu bola dobová rekonštrukcia návštevy Jozefa II. a Leopolda II. z roku 1764, keď sa Bystričania i návštevníci mesta pod Urpínom preniesli o 250 rokov do minulosti. Privítal ich primátor Peter Gogola, tentoraz bez partnerky…

Zaujímavou súčasťou programu bol banícky šachtág, na ktorom sa prijímajú do stavu baníckeho noví členovia a dodnes patrí k tradíciám, ktoré udržiavajú všetky banícke spolky. Cisársku vizitáciu uzavreli romantické Kvetinové slávnosti.

Akcie sa zúčastnil aj nedávno menovaný minister školstva Peter Pellegrini. Na fotografii spolu s poslankyňou MsZ v Banskej Bystrici Ľubicou Laššákovou.

Akcie sa zúčastnil aj nedávno menovaný minister školstva Peter Pellegrini. Na fotografii spolu s poslankyňou MsZ v Banskej Bystrici, Ľubicou Laššákovou, s ktorou boli obaja uvedení do Baníckeho cechu.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová