FOTO: Detské ihrisko Žihadielko na THK otvorené

SPRÁVY
1 /

Sobotňajšie slávnostné otváranie  nového detského ihriska Žihadielko, ktoré získala Banská Bystrica za víťazstvo v hlasovaní miest nad 29.000 obyvateľov od spoločnosť LIDL, prilákalo na THK 13 množstvo malých i veľkých Bystričanov. Čakal ich tu bohatý program pre celé rodiny, s občerstvením a darčeky.

Úspešný projekt spoločnosti LIDL poskytuje výstavbu detských ihrísk  Žihadielko desiatim víťazným mestám na základe hlasovania v jednotlivých kategóriách podľa veľkosti miest. Banskobystričania vyhrali Žihadielko vďaka 81.232 hlasom pred Bratislavou – Dúbravkou so 77.499 hlasmi, pričom uspeli prvé dve mestá v tejto kategórii.

Veselé a hravé motívy s podobizňami rozprávkovej Včielky Maji v sobotu potešili na THK 13 nejedného malého Banskobystričana. Na ihrisku o rozmere 16 x 20 metrov  nechýba pieskovisko, preliezačky, hojdačky, hrad, gymnastické zostavy, kolotoč, stojany na bicykle a lavičky. Deti tu našli Majin hrad, Filipovu cestičku, Kasandrine puzzle či Vilkovu presnú mušku  

Symbolický kľúč od nového detského ihriska odovzdával primátorovi mesta Jánovi Noskovi obchodný riaditeľ spoločnosti LIDL Filip Dvořák. Ten na úvod povedal:

„Je pre mňa veľkým potešením odovzdať pánu primátorovi Noskovi symbolický kľúč od Žihadielka, ktoré dnes otvárame vďaka hlasom vyše 80 tisíc Banskobystričanov. Všade, kam prídeme, to vyvoláva veľkú radosť miestnych obyvateľov a hlavne detí, nie inak je to dnes v Banskej Bystrici.“

Primátor Ján Nosko na otvorení Žihadielka uviedol:

Som rád, že sa Banskobystričania spojili pre dobrú vec a výsledkom je výhra moderného detského ihriska, za čo všetkým ďakujem. Verím, že Žihadielko bude slúžiť aj ako telocvičňa pod holým nebom, kde sa budú môcť naši najmenší nielen pohrať, ale i zašportovať si a aj odtiaľto budú vzchádzať športové talenty, oddýchnu si tu aj rodičia.“

Po slávnostnom prestrihnutí pásky obchodným riaditeľom LIDL a naším primátorom za asistencie detí sa všetky vyhrnuli na ihrisko a obsadili nové hracie prvky. Po celý deň tu na malých návštevníkov čakalo množstvo prekvapení, hier aj s občerstvením za ľudové ceny. Prišli aj obľúbení veselí Trpaslíci z RTVS. Na Žihadielku i v jeho okolí vládla dobrá nálada aj v horúcom počasí.

Tak, ako sľúbil miestny poslanec Daniel Karas z Fončordy, v priebehu týždňa sa podarilo obnoviť aj vedľajšie staré detské ihrisko. Okrem opravy hracích prvkov s novými nátermi sa obnovila aj oddychová zóna s lavičkami. K pokosenému trávniku pribudli črepníky s kvetmi a žiaci zo ZŠ Spojová v spolupráci so ZAaRESom vymaľovali betónové múriky obrázkami na motívy rozprávky o Včielke Maji. Na THK majú teraz dve živé detské ihriská.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová