FOTO: Cez víkend bolo veľké upratovanie v Pink Parku na Ružovej

SPRÁVY
4 /

Týždeň dobrovoľníctva  mal veľmi praktickú a užitočnú podobu na dolnom sídlisku v Sásovej na Ružovej. Napriek upršanému sobotňajšiemu ránu sa v miestnom Pink parku zišlo 15 miestnych občanov a štyria sásovskí poslanci, aby  sa pustili do upratovania.

Poslanci zo Sásovej spolupracujú s Ing. Janou Lubyovou, ktorá je dušou Pink Parku. Tak sa volá aj občianske združenie, ktoré vedie. Je to veľmi zaujímavý projekt upravenej zelene s detským ihriskom a rôznymi hernými prvkami, ktorý v tejto časti dolného sásovského sídliska osviežuje život miestnym obyvateľom, malým i veľkým. Vďaka aktívnej spolupráci nadšencov sa dnes deti z Ružovej nehrajú na ceste, ale v parku. Nápady a podnety občanov zapracoval Ing. arch. Michal Vigaš do architektonického návrhu, ktorý časom dostal súčasnú reálnu podobu.

„S projektom Pink Parku sme uspeli  v grantovom programe Priestory, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis v roku 2010.  Jeho cieľom bolo zapojiť občanov do zlepšovania prostredia, a tým aj zvýšiť ich účasť na veciach verejných.. Chýbal nám tu totiž vhodný priestor na relax a aktívne trávenie voľného času. Pôvodné detské ihrisko malo svoje čaro vďaka jeho umiestneniu v zeleni, ktorá však potrebovala kompletnú rekonštrukciu, čo sa nám podarilo,“

hovorí  Ing. Jana Lubyová.

Do projektu nadšenci okolo pani Lubyovej zapojili aj ostatných obyvateľov Ružovej, ktorí tak vytvorili jeden občiansky tím. Vďaka tomu postupne pribudli v Pink Parku nové hracie prvky pre deti. Občania pracujú  svojpomocne s podporou mesta, sásovských poslancov  a sponzorov. V súčasnosti  po osadení bránok oplocujú futbalové ihrisko.

V sobotu počas Týždňa dobrovoľníctva sa v Pin Parku zišlo 15 miestnych dobrovoľníkov so štyrmi sásovskými poslancami Michalom Škantárom, Andrejom Refkom, Martinom Turčanom a Tomášom Novanským, ktorých prišiel podporiť Matúš Molitoris.

„Skvelý projekt Pink Parku podporujeme nielen finančne, ale aj brigádnicky. Počas soboty sme chceli nalakovať hracie prvky a preliezky, ale počasie nám to nedovolilo. S aktívnymi občanmi Ružovej sme tak vyčistili a upravili okolie, pozbierali smeti a upratali okolo domov i v samotnom parku. Budeme podporovať aktivity tohto občianskeho združenia aj naďalej, lebo jeho členovia robia veľmi užitočné veci pre svojich spoluobčanov na Ružovej, “

uviedol za poslancov  Michal Škantár, podľa ktorého by celá Sásová potrebovala viac takýchto upravených zelených parkov.

Na Facebooku po sobotňajšej brigáde visí takýto oznam:

Aj keď nám počasie ráno veľmi neprialo, nakoniec sme vyčistili celé okolie a naplnili plný kontajner zeleného odpadu. Sme pripravení na jeseň a babie leto,“

Viac informácií o projekte Pink Park i o tom, ako ho môžete prakticky podporiť, získate na www.facebook.com/pinkpark .

Autor: (tom), Foto: Pink Park