FOTO: Boli sme s ministrom školstva na otvorení nového školského roka

SPRÁVY
0 /

Minister školstva Peter Pellegrini sa rozhodol v utorok 2.septembra otvoriť nový školský rok 2014/15 v rodnom meste pod Urpínom. Boli sme s ním na viacerých banskobystrických školách, kde sa stretol s učiteľmi, žiakmi a ich rodičmi.

Ráno Peter Pellegrini symbolicky otvoril nový školský rok v ZŠ Slobodného slovenského vysielača na Skuteckého uliciv ktorej podľa vlastných slov „dral školské lavice“. Ide o školu, ktorá dosiahla najlepšie výsledky spomedzi všetkých základných škôl na Slovensku podľa nedávno zverejneného rebríčka organizácie INEKO.

Ministra školstva privítala pani riaditeľka Zuzana Sedláčeková, ktorá dostala od neho na oplátku kyticu kvetov. Čakala ho zaplnená sála, vpredu sedeli prváčikovia.

„Mal som pripravený oficiálny príhovor, ale prišiel som vlastne domov ako medzi svojich spolužiakov, tak budem hovoriť zo srdca tak, ako to cítim. V živote som si nemyslel, že keď som na túto školu prichádzal ako malý žiačik, tak sa do nej vrátim ako minister školstva. To je dôkaz, že aj z takých malých špuntov, akí tu dnes sedia, môžu vyrásť osobnosti,  ktoré budú schopné ovplyvniť dianie okolo nás. Preto vám želám rozlet, rodičom a učiteľom energiu a silu. Pevne verím, že na tejto škole sa nám všetkým podarí vytvoriť také podmienky, aby z vašich detí vyrástli úspešní mladí ľudia schopní posunúť Slovensko ďalej dopredu,“

povedal na úvod dojatý minister školstva.

Potom spolu s deťmi trojitým potleskom otvoril nový školský rok 2014/15. Od pedagógov dostal na pamiatku čokoládovú plaketu. Nám sa podarilo získať fotografiu prváčika Petra Pellegriniho a spoločné triedne foto zo ZŠ Slobodného slovenského vysielača.

Ďalšia cesta ministra školstva viedla na ZŠ Trieda SNP, kde ho na multifunkčnom ihrisku s umelou trávou čakalo celé osadenstvo školy s učiteľmi, rodičmi i žiakmi. Privítala ho pani riaditeľka Jarmila Buková a veľkým potleskom aj všetci prítomní. Peter Pellegrini ako Digitálny líder Slovenska na tejto škole rozbiehal projekty „Škola na dotyk“ a „Bezpečne do školy s OVCE.sk“, pomohol vybaviť aj nové osvetlenie multifunkčného ihriska.

Následne sa minister Pellegrini vybral na Gymnázium J.G.Tajovského, kde kedysi študoval. Aj tu ho čakalo osadenstvo školy  na čele s pani riaditeľkou Máriou Sochorovou. Na nádvorí sa zhromaždili študenti, ktorí nešetrili potleskom najmä vtedy, keď sa im Peter Pellegrini prihováral ako k svojim spolužiakom.

Stretol sa tu aj so svojou bývalou triednou profesorkou, dnes zástupkyňou riaditeľky Gymnázia JGT pani Ľudmilou Strmeňovou. Pozrel si aj bývalú triedu B-éčku prezradiac, že na tejto škole maturoval so samými jednotkami. Študenti si pripravili na začiatok školského roka kultúrny program, vládla tu naozaj skvelá atmosféra.

„Pevne verím, že som deti i pedagógov trochu motivoval. Treba ukazovať aj pozitívne príbehy, keď sa človek snaží a bude sa učiť, dajú sa dosiahnuť krásne veci. Skúsme už trochu myslieť pozitívnejšie a nie sa len ubíjať, že všetko je zlé,“

dodal Peter Pellegrini po otvorení školského roka v Banskej Bystrici

Mimo oficiálneho programu minister školstva  navštívil aj novozriadenú ZŠ pre autistické deti na ulici 9.mája a Materskú školu na ulici 29.augusta č.14. Zastavil sa na chvíľu aj v ZŠ Bakossova.

V triede na ZŠ SSV  Banská Bystrica

Peter Pellegrini ako žiak ZŠ Slobodného slovenského vysielača.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová