FOTO: Banskobystrickí matičiari si pripomenuli 22.výročie prijatia Ústavy SR

SPRÁVY
0 /

Miestny odbor Matice Slovenskej a mesto Banská Bystrica si v stredu 17.septembra tradične pri pamätnom obelisku na Námestí slobody pripomenuli 22.výročie prijatia Ústavy SR spolu s uctením pamiatky 70.výročia SNP.

Za MO MS v Banskej Bystrici prišiel predseda Igor Kovačovič s podpredsedami PhDr. Marcelom Pecníkom, ktorý je zároveň aj poslancom MsZ a JUDr. Pavlom Boroňom. Na podujatí sa zúčastnil aj primátor mesta Peter Gogola, poslanci  MsZ Andrej Refka a Pavol Bielik, bystrickí matičiari a občania mesta.

Na úvod zaznela slovenská hymna, zahral fujarista Vlado Homola a zaspievala mužská skupina Horehronci. S príhovormi vystúpili primátor mesta a Marcel Pecník. Obaja  položili kvetinový veniec  k obelisku, zaznela monumentálna pieseň Na kráľovej holi. Hoci počtom ľudí malé podujatie má v Banskej Bystrici už svoju tradíciu a význam pri udržiavaní národného povedomia.

Ocenil to aj poslanec Andrej Refka:

„Na takejto slávnosti som druhý krát. Veľmi si vážim aktivitu kolegu poslanca Marcel Pecníka, že takéto podujatie  dokáže zorganizovať dnes, keď je malý záujem verejnosti o podobné veci. Ústava je pre nás veľmi dôležitá. Na takéto akcie by malo úplne prirodzene chodiť viac ľudí, ako je to v skutočnosti.“

Podpredseda MO MS v Banskej Bystrici a poslanec Marcel Pecník vo svojom príhovore okrem iného povedal:

„Prijatie Ústavy SR patrí medzi najvýznamnejšie medzníky našich dejín v 20. storočí, i vôbec, popri takých udalostiach, ako sú vznik prvého Československa, SNP či prvý január 1993. Dnes mnohé, čo je dôležité považujeme za samozrejmé. Máme štát, máme slobodu, máme možnosti a príležitosti, okrem slávnych dejín máme aj sľubnú budúcnosť. Tú má však iba ten, kto nezabúda na svoju minulosť. Poučí sa z nej a ctí si ju ako skutočne svoju v dobrom aj v zlom.“

Na záver Pecník pozval  všetkých  členov, priaznivcov a obyvateľov  do priestorov banskobystrického  matičného domu, ktorý aj keď už z vôle ústredných orgánov Matice slovenskej v Martine nie je pracoviskom, ale len dobrovoľným pôsobiskom.  Oň sa bystrickí matičiari napriek tomu starajú a  je otvorený všetkým ľuďom dobrej vôle.

Lipy na Námestí slobody boli vysadené 23. októbra 1992 predstaviteľmi Matice slovenskej za prítomnosti vtedajšieho predsedu NR SR Ivana Gašparoviča, neskoršieho  prezidenta Slovenskej republiky. Pamätník pod lipami vo forme kamenného obelisku s reliéfom bol slávnostne odhalený 22. septembra 2000. Jeho autorom je banskobystrický akademický maliar a sochár Marián Miklóš v spolupráci s kremnickými sochármi a medailérmi Pavlom Karolym, Štefanom Kuzminom  a Jánom  Volkom.

Autor: (tom), Foto: redakčné