Folkloristi začali boj proti poplatkom SOZA za používanie ľudovej hudby

SPRÁVY
9 /

Tomáš Brunovský, Alžbeta Lukáčová a Peter Obuch spustili na svojom blogu „SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský) naďalej poškodzuje ľudovú hudbu“ kampaň s petičnou akciou k novému návrhu autorského zákona. Chcú, aby sa na kultúrnych akciách nemuseli ohlasovať ľudové piesne a ešte za ne aj platiť autorské poplatky.

Petícia proti SOZA

Žiadajú vládu i poslancov NR SR, aby upravili znenie paragrafu 168 v zmysle pôvodného znenia zákona pripravovaného ministerstvom kultúr, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Podľa neho povinnosť ohlasovania hudobných diel a podujatí sa týkala len chránených diel (autorských alebo autorsky spracovaných), ale nie tradičnej folklórnej hudby.

Dramaturgička Štátnej opery v Banskej Bystrici Alžbeta Lukáčová pre TASR uviedla:

„Petícia vznikla ako reakcia na konanie SOZA, ktorá do návrhu zákona svojou pripomienkou dostala v rámci EÚ zriedkavé právne ustanovenia a v podstate potvrdila súčasný zlý stav. Ten je taký, že ak má na verejnom podujatí odznieť akákoľvek hudba, musí to jeho organizátor päť dní vopred aj s presným zoznamom ohlásiť.“

Ďalej dodala:

„V prípade festivalových ľudových zábav a ďalších podujatí, kde sa hudba produkuje spontánne a improvizovane, sú organizátori šikanovaní SOZA. Tá vyvíja nátlak, aby odovzdávali zoznamy stoviek ľudových piesní, ktoré autorskému zákonu v skutočnosti nepodliehajú. Podľa SOZA je tento postup nevyhnutný.“

Anton Popovič pokračuje v stopách svojho predchodcu

Postup SOZA umelo posilňuje postavenie tejto organizácie na úkor organizátorov verejných kultúrnych podujatí folklórneho charakteru, čím podľa iniciátorov petície priamo poškodzuje rozvíjanie nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska Preto petíciu podporili viaceré významné osobnosti slovenskej vedy, kultúry a priaznivci folklóru, podľa ktorých sa tak vytvára absurdná situácia v právnom systéme nášho štátu. Viac o tejto iniciatíve nájdete na www.muzicka.sk/blog/posts/soza-nadalej-poskodzuje-ludovu-hudbu

Bývalý riaditeľ SOZA  Vladimír Repčík bol nútený odísť z toho postu koncom roka 2012 kvôli nezmyselnému uplatňovaniu autorských práv na ľudové piesne. Vlna verejnej kritiky sa vzniesla ne neho potom, ak sa dostal  do konfliktu s obcami Heľpa a Pohorelá, od ktorých SOZA žiadal peniaze za spievanie ľudových piesní deťmi na obecnej slávnosti.

Súčasný šéf SOZA Anton Popovič hudobník, skladateľ, producent a jeden z aktérov Novembra 1989, zstáva názory svojho predchodcu:

„Mnoho ľudoviek sa totiž stalo populárnymi vďaka tomu, že ich niekto upravil, zaranžoval. Ak odznie verzia upravenej, zaranžovanej piesne, podlieha úhrade autorskej odmeny, nakoľko takéto úpravy hudobného materiálu sú autorským počinom. Navyše, niektoré autorské piesne skomponované v štýle ľudovej hudby zľudoveli natoľko, že ich ľudia pokladajú za nechránené ľudovky.“

Tanečno-spevavý dom v Pohorelej alebo Ľud versus SOZA

Hrajú slovenský folklór odjakživa – konkrétne od roku 1990. Vtedy z recesie nacvičili niekoľko piesní – svadobný dar pre ženiaceho sa kamaráta, čo viedlo nečakane ku vzniku Ľudovej hudby Muzička.

Muzičku tvoria: Tomáš Brunovský, Laco Feketea  Ivan Hanula (husle), Martin Brunovský (husľová kontra), Mišo Brdársky (violová kontra) a Peter Obuch (basa, basička). Patrí k nej aj dievčenská spevácka skupina: Eva Brunovská (vedúca), Zoja Feketeová, Alžbeta Lukáčová, Xénia Makarová, Barbara Matáková a Martina Potkányová.

Na protest proti snahám SOZA vtiahnuť do procesu ochrany autorských práv aj ľudovú hudbu a folklór, organizujú v Pohorelej Tanečno-spevavý dom, ktorý sa uskutoční 18. apríla 2015 o 18:00 hod. v telocvični miestnej ZŠ:

„Presne v tej Pohorelej, od ktorej SOZA požadovala peniaze za to, že deti spievali rodičom ľudové pesničky. Odvtedy sa nič nezmenilo, iba túto kauzu prekryli iné zlodejiny.

My (Muzička a Pohorelá) si však naďalej myslíme, že deti by rodičom mohli spievať ľudové piesne bez toho, aby to museli niekomu hlásiť a dokonca si trúfame povedať, že aj rodičia by mohli spievať slobodne. Všimli sme si, že SOZA ľudu ako autorovi nič nedáva, naopak berie. Ak prídete, budeme to chápať aj ako podporu ľudu v jeho boji proti byrokratickej mašinérii.

Organizátori podujatia – obec Pohorelá a občianske združenie OPORA vedome nepošlú SOZA zoznam skladieb, ktoré budú na podujatí intepretované. Iba čestné prehlásenie, že odznie  tradovaný folklór. Podľa SOZA je to v rozpore so zákonom. SOZA navyše tvrdí, že táto ich požiadavka je úplne normálna a prirodzená.“

Autor: (tom) a muzicka.sk, Foto: Ilustr.