Na financovanie R1 z Bystrice do Ružomberka treba uvoľniť dlhovú brzdu

SPRÁVY
10 /

Počas pondelkovej pracovnej cesty premiéra Roberta Fica v Ružomberku sa  riešila aj otázka dostavby rýchlostnej cesty R1 z Banskej Bystrice cez Hiadeľské sedlo popod Donovaly do Ružomberka s napojením na D1.

Tento problém chce riešiť aj koncom mája primátormi 9 miest založená  „Iniciatíva stredné Slovensko“ na čele s predsedom Jánom Noskom.  Cieľom združenia je  vyvinúť tlak na vládu SR, Ministerstvo dopravy SR a vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti, aby sa po dlhých rokoch dobudovala moderná cestná sieť a severojužné prepojenie Slovenska.

Keďže zdroje na financovanie výstavby diaľnic z fondov Európskej únie sú až do roku 2020 už minuté alebo zazmluvnené, hľadá vláda SR možnosti, ako získať zdroje aj na financovanie potrebných rýchlostných ciest.

K tomu premiér Robert Fico v Ružomberku povedal:

„Chceme otvoriť zákon o dlhovej brzde. Slovensko má dnes veľmi stabilný a jeden z najnižších verejných dlhov v eurozóne. To je tá nešťastná opozičná mantra, že táto krajina je zadlžená a vôbec to nie je pravda. Slovensko je krajina, ktorá si vie veľmi lacno požičať peniaze. Boli prípady, keď sme si požičali za záporný úrok. Otvorenie tohto zákona nám umožňuje ročne získať 1,5 až dve miliardy eur výlučne na cestnú a železničnú infraštruktúru.“

Primátori miest a starostovia obcí zo stredného Slovensku žiadajú od premiéra urýchlenú dostavbu diaľnice D1 v úseku Hubová – Ivachnová a rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Ružomberkom.

Banskobystrický primátor a predseda Iniciatívy stredné Slovensko Ján Nosko za toto združenie uviedol:

„Naša iniciatíva vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby podporili uvoľnenie dlhovej brzdy. Myslím si, že je to momentálne jediné možné riešenie a bolo by zodpovedné zo strany všetkých poslancov to podporiť. Nie je absolútne jasné, akým spôsobom budeme v ďalšom období financovať dobudovanie potrebnej dopravnej infraštruktúry.“

Primátor Ružomberka Igor Čombor dodal:

 „V Ružomberku máme dopravný problém, ktorý je ťažko riešiteľný. Pri jeho riešení potrebujeme aj pomoc predsedu vlády. Sme radi, že sa k problému postavil tak, ako to deklaroval. Protesty za dostavbu D1 však budú aj naďalej pokračovať.

Premiér Robert Fico vyzve ministra dopravy, aby začal osobne a urýchlene riešiť problémy okolo dopravnej infraštruktúry v Ružomberku. Zároveň vyzval poslancov NR SR, aby práve kvôli financovaniu nových ciest už na jeseň spoločne odblokovali dlhovú brzdu, čo by bolo riešením aj pre dobudovanie R1.

 

Zdroj: (tom), Foto: ilustračné