Dodávateľ stavby pri MsÚ stratil trpezlivosť a odviezol si zariadenie staveniska

SPRÁVY
4 /

V utorok panoval v jame pri banskobystrickom Mestskom úrade čulý pracovný ruch. Viacerí okoloidúci si mysleli, že sa konečne ide niečo diať s prerušenou stavbou, ale skutočnosť bola iná.

Dodávateľ odviezol zo stavby svoje zariadenie staveniska

Na mieste súčasnej stavebnej jamy pri MsÚ, ktorá straší Bystričanov i návštevníkov mesta už niekoľko rokov, mal stáť parkovací dom VAVPARKING BB. Investor VAVinvest s.r.o. Stavebné práce tu prebiehali do novembra 2013, ale dodávateľ stavby spoločnosť Hornex a.s. ich musel kvôli zastavenému financovaniu zo strany investora ukončiť.

Moderný parkovací dom s kapacitou 211 parkovacích miest a ďalšími službami (obchody, banka, kaviareň s reštauráciou, administratíva a bývanie), mal byť postavený už v roku 2014. Stavebníkovi sa síce podarilo posunúť termín dokončenia o rok, ale napokon sa nič neudialo. Ľuďom zostala  na očiach iba  burinou zarastená stavebná jama. Teraz došla trpezlivosť Hornexu a v utorok si prišli jeho pracovníci po vlastné zariadenie staveniska.

Autožeriavom nakladali jednotlivé časti zariadenia na nákladné autá a tie ich odvážali preč. Stavbyvedúci nám k tomu povedal:

„Keďže stavba nepokračuje, odvážame naše unimobunky a ďalšie kusy zariadenia staveniska, vrátane oplotenia. Investor by si mal následne oplotiť stavenisko vlastným plotom.“

Konateľ spoločnosti VAVinvest Peter Valach neskôr uviedol:

„Mesto a Dopravný inšpektorát ma požiadali, aby sme v časti križovatky dali priehľadný plot, pretože ľudia sa sťažovali, že nevidia do križovatky. Vzhľadom na skutočnosť, že Hornex musel strážiť svoj majetok (staveništné búdky), čo zvyšovalo mesačné náklady, tak sme sa dohodli, že použijú staveništné zariadenia na iných stavbách.“

VAVinvest je v konkurze

Dôvodom takéhoto postupu dodávateľa je skutočnosť, že v stavbe sa nepokračuje aj kvôli vyhláseniu konkurzu na majetok dlžníka VAVinvest s.r.o. V Obchodnom vestníku z 5. januára 2016 bolo zverejnené, že Okresný súd v Banskej Bystrici svojím uznesením zo dňa 29. decembra 2015 zastavil reštrukturalizačné konanie voči dlžníkovi a začal voči nemu konkurzné konanie.

S účinnosťou od 6. januára je vyhlásený konkurz na majetok VAV invest, ktorým disponuje správca konkurznej podstaty a do ktorého spadá aj rozostavaná stavba pri MsÚ. Vo veriteľskom výbore sú Waldviertler Sparkasse Bank AG, Československá obchodná banka a.s. a Mesto Banská Bystrica.

Čo ďalej s jamou pri MsÚ?

O tom teraz rozhoduje správca konkurznej podstaty s Radou veriteľov. Faktom je, najväčší záujem na vyriešení tohto problému má Mesto Banská Bystrica, pretože tu veľmi chýba parkovisko pre návštevníkov MsÚ i prevádzok v okolitých budovách. Okolité parkoviská sú natrieskané, najmä tie bezplatné. Problém majú aj obyvatelia bytoviek na Triede SNP, kde je síce pre nich rezidentné parkovanie, ale do ich zóny často vstupujú a parkujú cudzí ľudia.

Riešením by mohla byť zmena vlastníka nehnuteľnosti. Pokiaľ by s opustenou stavebnou jamou chcela niečo robiť samospráva, jej problémom je, že nemôže investovať do cudzieho majetku, teda musela by si túto nehnuteľnosť odkúpiť.

Existujú aj úvahy urobiť tu dočasné parkovisko zakrytím  otvorenej stavebnej jamy štrkom a trebárs parkovacími panelmi či asfaltom, ale to je zatiaľ vo hviezdach. Najskôr sa musia vyriešiť nové vlastnícke vzťahy a ďalšie funkčné využitie tohto exponovaného priestoru….

Autor: (tom), Foto: redakčné