Bude mať Rudlová – Sásová nový cintorín?

SPRÁVY
4 /

Otázka nového cintorína pre najväčšie banskobystrické sídlisko Rudlová – Sásová zaznieva na rokovaniach tamojšej občianskej rady už dlhšie. Na svete je už ideová štúdia z dielne Útvaru hlavného architekta mesta.

Na poslednom zasadnutí Občianskej rady Rudlová -Sásová II. koncom októbra Ing. arch. Zuzana Gombalová z ÚHA odprezentovala „Ideovú štúdiu umiestnenia cintorína v lokalite Banoš,“ ktorej elektronická verzia je k nahliadnutiu na www.or.sasova.sk.

Občania sa pýtali na výstavbu oplotenia, zosuvu pôdy, inžinierskych sietí, bezbariérovosti prístupu a zaujímal ich ďalší postup vo veci, keďže existujúce cintoríny v Sásovej a v Rudlovej pod sídliskom sú už preplnené, situácia na ostatných cintorínoch v meste je podľa miestnych  obyvateľov podobná, Kremnička je ďaleko.

„V diskusii bola vznesená pripomienka k financiám, lebo ak niektorá iná investícia bude mať vyššiu prioritu vo volebnom obvode, či dôjde ku spoločenskej zhode o novom cintoríne. Niektorí občania chcú hrobové miesta s krížmi a nie len betónové urnové náhrobky. Poslanci tvrdia, že o investícii sa rozhodne podľa ceny a po plošnej inventarizácii počtu voľných hrobových miest v meste,“

uviedla v zápisnici predsedníčka OR RU-SÁ II. Elena Púchyová.

 Úlohou pre OR je požiadať mesto o vykonanie ďalších krokov k vybudovaniu cintorína:
– hydrogeologický prieskum podľa zákona č. 131/2010 Z. z. o pohrebníctve (hladina podzemnej vody, zosuvy…)
– majetkovoprávne vysporiadanie dotknutých pozemkov (cintorín je podľa ÚPN-M verejnoprospešná stavba)
– spracovanie dokumentácie pre územné rozhodnutie (RÚVZ je dotknutým orgánom v územnom konaní)

Návrh riešenia

Lokalita pre umiestnenie cintorína, ktorý by slúžilo byvateľom sídliska Rudlová – Sásová, je vymedzená na rozhraní katastrálnychúzemí Sásová a Kynceľová, pod vrcholom Banoša (462 m.n.m.) s rozlohoutakmer 6.600m2

Ideová štúdia cintorína navrhuje umiestnenie nového pohrebiska pod Banošom s cieľom maximálne využiť dané prírodné prostredie s terénnou konfiguráciu. Predpokladomvýstavby nového cintorína je vybudovanie dopravného napojenia od cestyIII/066075 do rozvojovej zóny Banoš, ktoré je navrhnuté aj v územnom pláne mesta. Ten umožňuje na navrhovanej ploche umiestniť okrem plôch zelene s hrobovými miestami, zariadení drobnej architektúry a mobiliáruaj menšie sakrálne stavby, dom smútku a nevyhnutné plochy technického vybavenia.

Štúdia navrhuje využitie navrhovanej plochy formou 8 terás s výškovým odstupom 2,5 m.  Pohrebisko bude dopravne sprístupnené zo severnej strany od strednej odbornej školy. Na vrchole svahu je navrhnutý objekt domu smútku s príslušnými rozptylovými plochami. O úroveň nižšie je možné umiestniť väčší zhromažďovací priestor s pohotovostným parkoviskom a stojiskom kontajnerov na triedený odpad.

Na tejto úrovni je navrhnutý aj oddychový priestor s lavičkami a zdrojom vody. Na nasledujúcej úrovni je umiestnené centrálne pietne miesto so sochárskym dielom. 7 terás je využitých na umiestnenie urnových alebo hrobových miest a výškové rozdiely medzi terasami sú využité na umiestnenie urnových stien.

Jednotlivé úrovne sú z bezpečnostných dôvodov lemované živými plotmi. Okrem týchto výsadieb je možné doplniť aj ďalšie skupiny zelene na vytvorenie oddychových zón s lavičkami. Navrhované pohrebisko bude doplnené aj verejným osvetlením, oplotením a ďalšími prvkami drobnej architektúry a mobiliárom.

Otázkou zostáva, koľko financií z mestského rozpočtu by bolo potrebné na túto investíciu nového cintorína a či bude zhoda väčšiny obyvateľov sídliska na tejto priorite pred inými potrebnými investičnými akciami v Rudlovej–Sásovej.

Zdroj: OR RU-SA II. a ÚHA