Británia po brexite zastaví príliv migrantov z EÚ, ale chce voľný obchod…

SPRÁVY
0 /

Jedným z hlavných dôvodov, prečo 23. júna väčšina Britov hlasovala za odchod Veľkej Británie z Európskej únie, bolo zamedzenie ďalšieho prílivu migrantov z krajín EÚ, teda aj Slovenska. Pritom je známe, že kontinentálni prisťahovalci pracujú v drvivej väčšine na pozíciách, v ktorých ostrovania zväčša pracovať nechcú.

V Británii je aktuálne okolo 100 – tisíc Slovákov evidovaných ako pracujúcich. Tisícky ďalších sú tam ako nezamestnaní a poberajú len sociálne dávky, ktoré sú vyššie, ako keby u nás pracovali. Zamestnaní Slováci však platia dane vo Veľkej Británii, teda hostiteľská krajina z ich práce profituje.

Mali sme možnosť rozprávať sa po brexite s niekoľkými Bystričanmi pracujúcimi v Anglicku aj s rodinami. Všetci vyslovovali obavy toho, že sa môžu stať v tejto krajine občanmi druhej kategórie. Niektorí horkokrvní Briti im to už dali aj najavo, ale zatiaľ sa ich status nemení.

Je paradoxné, že dnes už bývalý britský premiér David Cameron ešte pred brexitom vyrokoval s lídrami EÚ dohodu, podľa ktorej mohla Británia na dobu určitú využívať obmedzenie niektorých sociálnych dávok pre prisťahovalcov tak, aby sa zabránilo ich zneužívaniu. To sa po čase malo týkať aj rodinných prídavkov na deti, ktoré ich rodičia nechali v materskej krajine.

Brexit všetko zmenil a nový minister poverený rokovaniami o vystúpení Británie z Európskej únie David Davis bude dohadovať nové podmienky. Pre nedeľné vydanie novín Mail on Sunday uviedol:

„Želám si veľkorysú dohodu pre migrantov z EÚ žijúcich teraz tu v Británii a veľkorysú dohodu pre britských občanov v EÚ.“

Davis odmietol domnienky, že asi tri milióny občanov EÚ vo Veľkej  Británii budú zrejme musieť krajinu opustiť, ale dodal, že ak dôjde ešte pred konečným termínom odchodu Británie z únie k prudkému nárastu v počte nových prisťahovalcov, vláda bude pravdepodobne musieť stanoviť dátum pre zastavenie tohto prúdu.

Na novú britskú premiérku Theresu Mayovú sa spustila vlna kritiky za to, že odmieta zaručiť občanom EÚ právo zostať vo Veľkej  Británii. Ona tvrdí:

„Najskôr musím získať záruky, že Briti žijúci v členských krajinách EÚ dostanú rovnaké právo.“

„Brexit“ minister David Davis na druhej strane vyjadril presvedčenie, že Británia si dokáže zachovať prístup na jednotný trh, hoci neumožní uplatňovanie práva občanov EÚ na voľný pohyb. Lídri EÚ však opakujú, že toto nie je možné, pretože voľný pohyb osôb je kľúčovým občianskym právom  v Európe.

Britský minister pre agentúru AP reagoval slovami:

„Každý ešte len začína zaujímať štartovacie postoje. Samozrejme, že sa vyjadrujú tvrdo. Keby som rokoval o kúpe vášho domu alebo auta, moja prvá ponuka by nebola aj mojou poslednou, však?“

Nová britská konzervatívna vláda sa snaží ubezpečiť Britov, že Spojené kráľovstvo si dokáže vybudovať silné a výhodné obchodné vzťahy aj mimo EÚ. Británia však nemôže uzatvárať žiadne nové dohody, kým skutočne nevystúpi z únie.

Rozhovory o nových podmienkach a vzťahoch so zostávajúcimi 27 členmi EÚ môžu začať až vtedy, keď Veľká Británia oficiálne požiada úniu o aktiváciu článku 50 Lisabonskej dohody. Tento proces môže trvať dva roky. Pokiaľ sa Británia nebude chcieť vzdať prístupu na jednotný trh EÚ, bude musieť naďalej prispievať do rozpočtu EÚ, plniť pravidlá a regulácie únie, vrátane slobodného pohybu ľudí. To Britom pred referendom asi nikto nepovedal…

Zdroj: (tom) a SITA, Foto: ilust.