Betlehemské svetlo príde do Banskej Bystrice 20 decembra

SPRÁVY
0 /

Slovenskí skauti už po 25. krát  priviezli tradičné Betlehemské svetlo na Slovensko, aby rozžiarilo každý kút našej krajiny a obohatilo sviatočnú atmosféru Vianoc svojím posolstvom jednoty, lásky a mieru.. Slávnostne ho prevzali od svojich rakúskych kolegov vo Viedni a ako prvý ich v sobotu prijal slovenský prezident Andrej Kiska.

V nedeľu dopoludnia zasa naši skauti odovzdali svetlo Poliakom. To bude putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír. V sobotu 20.decembra budú Betlehemské svetlo už od skorého rána roznášať skautské hliadky vlakmi po celom Slovensku.

Prinesú ho do 300 miest a obcí a aj všade tam, kde nejazdia vlaky. Objaví sa aj na najvyššie položenom obývanom mieste našej krajiny na Lomnickom štíte. Chlapci a dievčatá zo Slovenského skautingu postupne roznesú Betlehemské svetlo do domácností, nemocníc, kostolov, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, prakticky všetkým, ktorí si ho nebudú môcť prevziať na určených stanovištiach. Ľudia si ho môžu prísť odpaľovať aj na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach.

Každým rokom rastie počet skautských hliadok, ktoré prinášajú ľuďom Betlehemské svetlo, aby ich spájalo  Postupne tak vďaka nim budú v jednotlivých mestách zažíhať svetielka ako články reťaze, aby krátko pred polnocou 24.decembra vytvorili „Reťaz svetla“ a symbolicky tak spojili celé Slovensko.

Betlehemské svetlo

Poznáme ho v rôznych svetových jazykoch: nemecky Friedenslicht aus Bethlehem, česky betlémské světlo, poľsky Betlejemskie Światło Pokoju, anglikcy Peace Light of Bethlehem alebo Peace Light from  Bethlehem, francúzsky Lumi?re de Bethléem či taliansky Luce della Pace da Betlemme).

Je to plamienok zapaľovaný každoročne pred Vianocami v betlehemskej jaskyni, kde sa podľa tradície narodil Ježiš Kristus. Plameň betlehemského svetla roznášajú skauti do miest a obcí po celej Európe a tiež do niekoľkých amerických krajín. Väčšinou býva najskôr letecky dopravený do Viedne, odkiaľ sa ďalej šíri väčšinou po železnici.

Betlehemské svetlo je projekt rakúskej verejnoprávnej televízie ORF. Akcia vznikla ako podporná aktivita vianočnej zbierky, ktorú televízia organizovala pre postihnuté deti. Po páde železnej opony v roku 1989 sa táto tradícia rozšírila aj do okolitých krajín a postupne ďalej.

Plameň betlehemského svetla odpaľujú z Betlehema rakúske deti. Po prvý krát (1986) to bolo postihnuté dieťa odkázané na elektrický vozík. O rok neskôr to bol jeho kamarát, ktorý túto poctu získal ako vďaku za svoju dlhodobú obetavú pomoc postihnutému kamarátovi. Medzi deťmi, ktoré v ďalších rokoch odpaľovali plameň betlehemského svetla, bol aj malý utečenec z Kambodže, ktorý našiel v Rakúsku druhý domov.

V roku 2000 neodpaľuje rakúske dieťa svetlo v Betleheme, ale preberie ho od izraelských detí na letisku v Tel Avive. O rok neskôr prinesú plameň betlehemského svetla izraelské deti až do Rakúska. Od roku 2003 sa obnoví tradícia odpaľovania plamienku priamo v Betlehema. Pre deti, ktorým sa táto pocta ujde, sa vžije označenie „Deti svetla pokoja“ (Friedenslichtkind).

Zdroj: betlehemskesvetlo.sk, Foto: Ilustr.