Banskobystrické Vianoce: 150 litrov punču, žívý Betlehem, Pelíšky na amfíku a koncert  

SPRÁVY
0 /

Banskobystrické Vianoce sa pred Štedrým dňom blížia do finále. Koncom minulého týždňa na Námestí SNP hostil primátor mesta Ján Nosko všetkých vianočným punčom. V sobotu a nedeľu mohli Bystričania a návštevníci mesta obdivovať živý Betlehem, na amfíku sa premietali Pelíšky a v Evanjelickom kostole bol charitatívny koncert.

Počas tohtoročného Primátorského punču sa podarilo vyzbierať rovných 1.500 eur, ktoré poputujú na podporu občianskeho združenia SPOĽACH (Skupina Príbuzných a Opatrovateľov Ľudí s Alzheimerovou CHorobou). Hlavným poslaním združenia je zlepšovať kvalitu života ľudí s týmto postihnutím a demenciou.

O primátorský punč bol veľký záujem.  Predalo sa ho 150 litrov v 300 vianočných hrnčekoch a v 500 plastových  termo pohároch.

„Adventný čas priam nabáda pomáhať tým, ktorí sú slabší alebo v dôsledku svojho ochorenia potrebujú pomoc svojho okolia. S myšlienkou podujatia Primátorský punč som sa preto stotožnil a rád by som túto tradíciu udržiaval aj počas môjho pôsobenia v primátorskom kresle,“

uviedol Ján Nosko.

Stretnutie nového primátora s Banskobystričanmi a vianočnú atmosféru na Námestí SNP umocnil koncert Ľudovej hudby Jána Maka so spevákmi z Horehronia a predstavenie divadla Kvelb z Českých Budejovíc, ktoré zaujalo 13-metrovou bábkou anjela

Počas víkendu zaujal na aj biblický výjav o narodení Ježiša Krista v Betleheme  v podaní veselých šermiarov Cassanova,  ktorí v hodinových intervaloch predstavovali „Živý Betlehem“ s anjelom, živými zvieratkami a padajúcou hviezdou.

Združenie O.Z. za! Amfiteáter zasa pripravilo premietanie kultového filmu Pelíšky na obnovenom Banskobystrickom amfiteátri.  Túto českú komédiu naozaj nestačí vidieť len raz, lebo sa dá v nej stále objavovať niečo nové. Obzvlášť keď sa k filmu pred Vianocami podáva kapustnica s horúcim punčom.

„Navyše podujatím tiež nadväzujeme na tradíciu zimných premietaní na amfiteátri v minulosti,“

dodal hlavný organizátor Juraj Havlík.

V Evanjelickom kostole na Lazovnej ulici sa konal benefičný vianočný koncert „Nech deti zabudnú, že sú v nemocnici“ s opernými spevákmi  Jánom Babjakom a Terézia Babjakovou-Kružliakovou, spolu s dievčenským speváckym zborom Dolce Canto. Organizátormi  boli Klub priateľov detskej nemocnice a Základná umelecká škola Jána Cikkera Banskej Bystrici, Výťažok z koncertu pomôže deťom hospitalizovaným v banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnici.

So štvrtou adventnou nedeľou prišla k nám  astronomická zima (zimný slnovrat). Začína 22. decembra o 0:03 hod. stredoeurópskeho času, kedy je deň najkratší a noc najdlhšia.. Astronomická zima bude trvať do jarnej rovnodennosti 20. marca 2015. Predtým sú tu Vianoce, takže sa pripravme na ne…