Banskobystrická samospráva predáva svoj podiel vo VISIT BB

SPRÁVY
6 /

Na základe prehodnotenia možností rozvoja cestovného ruchu mesta Banská Bystrica z vlastných zdrojov a organizácií, ktorých je naša samospráva zriaďovateľom alebo členom, bude septembrové  mestské zastupiteľstvo schvaľovať návrh na predaj 30-percentného obchodného podielu mesta v obchodnej spoločnosti VISIT BB, s.r.o.

Mesto má vo VISIT BB menšinový podiel

Mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici schválilo 13.12.2011 vstup mesta do  obchodnej spoločnosti VISIT BB, s.r.o. s peňažným vkladom vo výške 2.143 €. Druhým spoločníkom s podielom 70 % na základnom imaní spoločnosti bola obchodná spoločnosť GEE&STONE s.r.o. Po takmer štvorročnom pôsobení tejto spoločnosti sa mesto rozhodlo svoj 30-percentný podiel predať. V zmysle spoločenskej zmluvy VISIT BB prednostné právo na jeho odkúpenie má druhý spoločník.

Obchodná spoločnosť GEE&STONE s.r.o. v zastúpení konateľom Romanom Neradným listom zo dňa 11.8.2015 oznámila mestu, že ponuku na odkúpenie podielu samosprávy vo VISIT BB, s.r.o. v hodnote 2. 143 € akceptuje.

Vychádza sa z majetku a stavu hospodárenia  VISIT BB.  Táto spoločnosť nevlastní žiaden nehnuteľný majetok a na základe zápisníc zo zasadnutí Valného zhromaždenia boli výsledky hospodárenia za jednotlivé roky nasledovné: rok 2012 zisk 4.013.93 €, rok 2013 zisk 12.364 €, rok 2014 strata -13.868,85 € (zistené z účtovej závierky, VZ v roku 2015 ešte nezasadalo), k 30. 6. 2015 rok 2015 strata -4.495 €.

Člen dozornej rady VISIT BB za poslancov Ľubomír Motyčka vlani hodnotil činnosť tejto spoločnosti v jednom z rozhovorov pre náš portál takto:

Zrod spoločnosti VISIT BB, ktorá pracuje profesionálne, hodnotím pozitívne. Môj problém je len v tom, že som aj člen dozornej rady a tá sa má podľa zákona dvakrát ročne stretnúť, aby sme nazreli pod pokrievku hospodárenia, aby sme trebárs mohli VISIT BB brániť aj pred nejakými útokmi. Ako to však môžem robiť, keď sme sa za tri roky stretli asi dvakrát a nevidel som jedinú faktúru, nemám informácie o hospodárení.“

Pohľad do histórie

Spoločnosť  VISIT BB s.r.o. bola založená 29.septembra 2011 a jej jediným spoločníkom s vkladom 5.000 eur bola spočiatku firma GEE & STONE s.r.o. s konateľmi Ing. Róbertom Koubekom a Romanom Neradným. Ten vysvetľoval poslancom výhody vstupu mesta do VIST BB slovami:  

„Hlavnou úlohou tejto spoločnosti bude sieťovanie podnikateľov a rôznych inštitúcií, aby sme ich dokázali spojiť na jednom cieli, ktorý mesto síce má, ale v praxi  to tak celkom nefunguje.”

Vstupom mesta do VISIT BB s.r.o. sa vytvorilo verejno-súkromné partnerstvo na podporu hlavnej priority samosprávy v oblasti cestovného ruchu. Táto spoločnosť mala flexibilnejšie reagovať na možnosti získania financií na rozvoj cestovného ruchu a jeho propagácie aj zo súkromných zdrojov.

Pri schvaľovaní vstupu samosprávy do novej obchodnej spoločnosti zaznelo:

„Cieľom je vytvoriť značku mesta – jednotiaci vizuál, ktorý zvýši poznanosť mesta. Spoločnosť sa bude podieľať na spoluorganizovaní ťažiskových a tradičných podujatí mesta.“

Výhodou spoločnosti súkromno-verejného charakteru s menšinovým podielom mesta bolo, že mohla zabezpečovať objednávky tovarov a služieb bez verejného obstarávania. Vtedajší primátor Peter Gogola v rozhovore pre Radničné noviny k založeniu novej eseročky uviedol:

„Mesto vstúpilo do agentúry VISIT BB, ktorá má byť efektívnym nástrojom na rozvoj cestovného ruchu. Uskutočnil sa prvý ročník  gastronomického festivalu, Grilliada, vďaka ktorému sme získali nový lokálny produkt – bystrické rebierko.“

Grilliada bola pre VISIT BB ťažiskovou akciou. V roku 2015 už neuskutočnila, pretože bývalé vedenie mesta akciu nepripravilo a po voľbách už čas na prípravu bol krátky.

Autor: (tom) , Foto: mesto BB