Banskobystrická polícia upozorňuje seniorov na ľstivých podvodníkov

SPRÁVY
1 /

Ani počas letných dní neprestávajú byť seniori v našom regióne terčom podvodníkov skrývajúcich sa za rôzne finty. Polícia vydala pre seniorov informačné letáky, v ktorých upozorňuje starších ľudí na takéto prípady a nabáda ich k účinnej obrane pred takýmito indivíduami.

Posledné prípady z Horehronia

Vyšetrovateľ v Brezne obvinil 43 – ročnú ženu z Fiľakova zo zločinu porušovania domovej slobody a prečinu podvodu. V pondelok 27. júna okolo 10:30 hod. páchateľka vošla cez neuzamknuté zatvorené vstupné dvere rodinného domu v obci Ráztoka (okres Brezno) a prešla do kuchyne, kde sa v tom čase nachádzala 82 – ročná dôchodkyňa.

Páchateľka uviedla, že je zamestnankyňa zdravotnej poisťovne a dôchodkyni tvrdila, že má nárok na vrátenie 200 eur a prisľúbila tiež, že jej vybaví zľavu na lieky a iné zdravotné pomôcky. Následne podvodníčka odišla do auta a vrátila sa s vankúšmi a dekami, za ktoré žiadala zaplatiť 300 eur. Po naliehaní jej seniorka vyplatila požadovanú sumu v domnienke, že komunikuje zo zamestnancom zdravotnej poisťovne. Páchateľka následne nehnuteľnosť opustila. Svojim konaním neoprávnene vstúpila na pozemok rodinného domu a spôsobila škodu vo výške 300 eur.

Následne ten istý deň okolo 14.30 hodine si páchateľka vytipovala dom staršieho vzhľadu v Bacúchu (okres Brezno), ktorého užívateľom je 86 – ročná žena. Opäť vošla cez otvorené vstupné dvere do rodinného domu a prešla do kuchyne, kde sa dôchodkyňa nachádzala. Rovnako ako v prvom prípade sa predstavila ako zamestnankyňa zdravotnej poisťovne s tým, že poisťovňa jej zasiela rôzne veci, na ktoré má nárok a za ktoré ma zaplatiť.

Tvrdila, že peniaze jej budú vrátené a že bude mať aj zľavu na lieky. Potom odišla do auta zobrať prikrývku a vankúše, za ktoré si vypýtala sumu vo výške 300 eur. Peniaze jej dôchodkyňa vyplatila, na čo páchateľka doniesla ďalšie vankúše, paplóny a zdravotnú pomôcku a opätovne si vypýtala 300 eur. Po vyplatení ďalších 300 eur, páchateľka z domu odišla. Dôchodkyni tak spôsobila škodu vo výške 600 eur, ktorá peniaze vyplatila v domnienke, že komunikuje so zamestnancom zdravotnej poisťovne.

Všímaví susedia v Bacúchu medzičasom kontaktovali políciu a krátko na to policajná hliadka páchateľku zadržala a obmedzila na osobnej slobode. Vyšetrovateľ spracoval podnet na návrh na väzobné stíhanie obvinenej ženy a sudca okresného súdu ju vzal v stredu 29. júna do väzby. V prípade dokázania viny hrozí obvinenej žene trest odňatia slobody na 3 roky až 8 rokov.

Polícia upozorňuje seniorov aj letákmi

„Opakovane upozorňujeme seniorov, aby boli opatrní a prezieraví v prípadoch, kedy do ich príbytkov príde osoba, ktorá sa predstaví ako pracovník istej spoločnosti (napr. zdravotnej poisťovne) s výhodnou ponukou, zľavou na lieky, či zdravotnícke pomôcky alebo ponúka na predaj rôzny tovar (deky, hrnce),“

uvádza hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici Andrea Petríková.

V rámci predchádzania tejto trestnej činnosti Policajný zbor odporúča seniorom nevpúšťať cudzie osoby a nereagovať na výhodné ponuky, zľavy a darčeky, ktoré im údajní zamestnanci rôznych inštitúcií ponúkajú priamo v ich príbytkoch. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že pracovníci zdravotných poisťovní nenavštevujú osobne seniorov v ich príbytkoch za účelom uplatnenia zliav na zdravotnícke pomôcky, lieky alebo odovzdania rôznych vecí.

Tento spôsob evidentne používajú páchatelia, ktorí si cielene vytipujú seniorov z dôvodu ich sociálnej izolácie; často ide o ovdovelé alebo osamelo žijúce osoby, pre ktoré je príznačné stereotypné správanie, dôverčivosť, ale i fyzická bezbrannosť.

Z pohľadu Policajného zboru seniori patria medzi chránené osoby, ktorými sa rozumejú osoby staršie ako šesťdesiat rokov. Policajná hovorkyňa k tomu dodáva:

„Seniorov pravidelne upozorňujeme aj v rámci vlastných preventívnych aktivít. V súčasnosti sme pre nich pripravili informačné letáky a plagáty s konkrétnymi radami a odporúčaniami, ako sa nestať obeťami podvodníkov.“

Zdroj: KR PZ BB, Foto: ilust.