Banská Bystrica sa na chvíľu stane Mekkou pouličného tanca

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Tanečný event roka sa blíži. Už koncom júla sa totiž po prvýkrát na Slovensku odohrá kvalifikácia RedBull BC One, ako súčasť OutbreakEurope/TheLegitsBlast celosvetovo najprestížnejšej bboyingovej súťaže.

Všetci vyznávači pouličného tanca sa tak čoskoro stretnú v Banskej Bystrici a budú súťažiť o postup do ďalšieho medzinárodného kola, kde sa ten najlepší postaví víťazom z ďalších krajín.

RedBull BC Onejev súčasnosti jednou z najočakávanejších bboyingových akcií roka, do ktorej sa každoročne zapoja tisícky tanečníkov po celom svete. Z kvalifikácií, nazývaných Cyphers, vzídu tí najlepší, ktorí si napokon zmerajú sily v bboyingovýchbattloch ignorujúcich zákony gravitácie v rámci ďalších medzinárodných kôl a nakoniec celosvetového finále.

To sa od vzniku súťaže postupne odohrávalo vo Švajčiarsku, Francúzsku, USA, Južnej Kórei, Nemecku, Rusku, Južnej Afrike, a tiež Japonsku. Šampión RedBull BC One 2015 sa pre zmenu zrodí v talianskom Ríme.

Prvý česko-slovenský Cypers sa konal minulý rok v Prahe. Jeho víťazom bol iba dvadsaťročný El Prcinhozo slovenskej Hasta La MuerteCrew. Tento rok sa spoločná kvalifikácia Čechov a Slovákov presuniepriamo do srdca Slovenska, do Banskej Bystrice.

Tu sa 25. júla v rámci celosvetovo uznávaného festivalu OutbreakEurope/TheLegitsBlast rozhodne, kto bude môcť svoje tanečné umenie predviesť aj na finále východnej Európy v azerbajdžanskom Baku a nakoniec možno až v samotnom Ríme. Tanečná horúčka odštartuje neľútostnými tanečnými battlami, z ktorých sa osem najlepších prebojuje do večerného kvalifikačného finále.

Tam sa postavia ôsmim pozvaným tanečníkom, štyrom z Česka a štyrom zo Slovenska. Svojou originalitou, muzikalitou a vychytanými tanečnými prvkami budú musieť presvedčiť náročnú porotu zloženú z najlepších bboys a bgirls, ktorí sa kedysi sami do svetového finále RedBull BC One prebojovali. Registrácia je už v plnom prúde, treba sa však poponáhľať, pretože limit je len 100 miest. Viac informácií o celej akcii na http://win.gs/1IZfUl2.

Po prvýkrát v histórií súťaže sa všetci bboys a bgirls stretli pred jedenástimi rokmi v švajčiarskom Bieli. Podujatie sa za prvé desaťročie svojej existencie stihlo vypracovať na celosvetovo úspešný formát, ktorý sa každý rok odohráva vo viac ako 70 krajinách sveta.

Zdroj: RedBull BC OneCyphe