FOTO: 90-ročný vojnový veterán na mestskom úrade

SPRÁVY
0 /

Priameho účastníka SNP a vojnového veterána Jozefa Sokola prijal tento týždeň primátor mesta Ján Nosko na mestskom úrade pri príležitosti jeho životného jubilea 90 rokov. Pán Sokol sa zapísal do pamätnej knihy jubilantov a po gratulácii prijal od štatutára mesta darčekový kôš s kvetmi.

90-ročný vojnový veterán  sa napriek vysokému veku pohybuje veľmi dobre, jediný problém mu robí slabší sluch. Stále je  aktívnym členom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Na mestskom úrade ho sprevádzal  predseda ZO SZPB BB Stred Ing. Ján Žiško.

Jozef Sokol sa narodil 23. marca 1925 v Medzibrode, býva v Banskej Bystrici. Je držiteľom viacerých pamätných medailí k výročiam SNP a ukončeniu druhej svetovej vojny, medailí prezidentov bývalého Československa i Slovenskej republiky, ako aj ministrov obrany.

Počas vojny stúpil do oddielu 1. partizánskej brigády J. V. Stalina 15. augusta 1944. Po spojení s Červenou armádou ho preložili s hlavným štábom Stalinovej brigády na štáb partizánskeho hnutia pri vojenskej rade 4. ukrajinského frontu do Osieku v Poľsku. Tam pôsobil do 14. apríla 1945, kedy ho dopravili na Slovensko.

Pán Sokol po vojne pracoval dlhé roky v lesoch a svoju prácu mal veľmi rád:

„Viete, hovorilo sa o mne, že keď to povedal Jano Sokol, tak to platí.

Aktívny 90-ročný dôchodca sa dodnes zúčastňuje na akciách protifašistických bojovníkov. Spýtali sme sa ho, ako vníma súčasné tendencie spochybňovania SNP a vyzdvihovania Slovenského vojnového štátu extrémistami: „Ja takýchto ľudí neuznávam. Čo oni môžu vedieť o vojne, keď ju neprežili a nepoznajú poriadne ani našu históriu a nevážia si ju, ani SNP. .Aj preto stále pôsobím v SZPB,“ odpovedal jubilant, pre ktorého bolo najhorším zážitkom z vojny, keď Nemci popravili štyroch jeho najbližších spolubojovníkov.

Primátor Ján Nosko sa ho spýtal na tajomstvo dlhovekosti.

„V prvom rade je to životospráva, nefajčiť, nepiť, pocvičiť si a aj milovať sa treba,“

prezradil s úsmevom Jozef Sokol.

Pred 10 rokmi mu zomrela manželka, tak žije sám. Oporu našiel v spriaznenej duši, ktorou je jeho priateľka, ktorá prekonala veľké problémy s chrbticou a ktorú  navštevuje. Pán Sokol nevynechá každodennú prechádzku, pretože ako lesník bol často v prírode, chodieval na poľovačky a pohyb na čerstvom vzduchu mu robí dobre.

Spolu s predsedom banskobystrického SZPB si Ján Sokol želá, aby počas osláv 70. výročia oslobodenia mesta Banská Bystrica vo štvrtok  26. marca o 11:00 hod sa Námestie SNP zaplnilo deťmi zo škôl.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová