Ľubomír Motyčka: Cestovný ruch a politika

Blog
4 /

Je všeobecne známe, že súperiace politické strany nie sú ochotné uznať si navzájom dobré nápady. Niekedy to ide až do absurdností. V súčasnosti si napríklad všímam boj SaS proti desaťpercentnej DPH na ubytovanie. Odmietavé klišé zo strany pánov Galka a Sulíka je jednoduché. Ide o nesystémový krok a kupovanie si voličov.

Aký je na to môj názor? Už zavedenie bezplatných lyžiarskych výcvikov a škôl v prírode sa stretlo s odmietavým postojom opozície. Stojí to predsa ročne cca 22 miliónov eur. To nepopieram. Málokto však vie, že vďaka tomuto opatreniu ožili malé hotely a penzióny v regiónoch, kde sa cestovný ruch rozbiehal len veľmi pomaly. Navyše tam, kde je veľa menej kvalifikovanej sily, ktorá si len ťažko hľadá prácu.

Podľa odhadov pribudlo len vďaka tomuto opatreniu na Slovensku cca 2 000 pracovných miest. Iste, žiadny zázrak, ale ide o prácu pre ľudí žijúcich vo svojich regiónoch, ktorí nemusia cestovať ďaleko za prácou. A ide aj o zdravé pobyty pre deti. Opýtajte sa len v takom stredisku Kokava Línia, ako sa tam zlepšila situácia.

Teraz je tu nový problém. DPH na ubytovanie má klesnúť na 10 %. A to je vraj na pohľad ľúbivé, no v skutočnosti zlé rozhodnutie. A čo vlastne také opatrenie prinesie, načo nám je? Odborníci z branže už dlhé roky volajú po znížení DPH.

Cestovný ruch je pod veľkým tlakom. Je závislý na veľkom počte pracovníkov. Kým v priemysle predstavujú mzdové náklady 6 – 7 % z celkových nákladov, v ubytovacích službách 40 – 45 %. Služby sú jednoducho v tomto smere náročné. Využívajú však miestne zdroje a aj menej kvalifikovanú pracovnú silu.

Iste, mohli by sa prijať aj iné opatrenia. Napríklad v oblastí daní a odvodov. Ale dobre, nech je to aspoň takto. Výsledok bude rovnaký, prípadne porovnateľný. A vôbec, aby to neboli len moje názory, opriem sa o medzinárodné skúsenosti.

V roku 2010 znížilo pri ubytovaní Nemecko DPH z 19 na 7 %. Počet pracovných miest v odbore sa zvýšil o 2,4 %. Ani výpadky na daniach neboli také vysoké ako sa očakávalo. Vplyv na to malo aj to, že sa vyplatilo menej sociálnych dávok.

Belgicko v tom istom roku znížilo DPH z 21 na 12 %. Prinieslo to takmer okamžite vyše 2 700 nových pracovných miest, znížil sa počet bankrotov, narástli investície do ubytovacích služieb a narástol obrat.

V roku 2012 znížilo Švédsko DPH na ubytovanie z 25 % na 12 %.  Nasledoval nárast tržieb i zamestnanosti. Naopak, Lotyšsko zvýšilo DPH z 5 % na 21 %. 12 000 ľudí prišlo o prácu a štát zaznamenal aj výpadky na daniach. V roku 2010 sa Lotyšsko vrátilo na 10 %,. nasledoval rast zamestnanosti v branži o 8,3 %.

Od novembra tohto roku znižuje DPH z 13 na 10 % aj Rakúsko. Kvôli zvýšeniu konkurencieschopnosti.

Ak môžem niečo nášmu návrhu vytknúť, tak to, že neprišiel skôr a že sa netýka aj stravovania. Inak ho však musím podporiť. Vidím nárast pracovných príležitostí tam, kde ich je málo, ekonomické zosilnenie subjektov cestovného ruchu, investície a rozvoj. No a v neposlednom rade aj nárast konkurencieschopnosti. A to sa netýka len veľkých centier cestovného ruchu. V našom kraji je viac tých menších. A to je pre mňa tiež viac ako zaujímavé.

Niekedy netreba spochybňovať všetky opatrenia a hľadať mierne nahlúple argumenty, len aby sme boli proti. Ja skôr spochybňujem ekonomickú kompetentnosť ľudí, ktorí sa pre čisté politikárčenie stavajú proti racionálnemu opatreniu.

 

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka