Ľubomír Motyčka: V znamení práce, vydierania a arogancie

Blog
30 /

Nie je to moja obľúbená téma písať o zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja. Aj preto, že  po jeho skončení som patrične unavený.

Ale teda 13. februára  sme  mali ďalšie zastupiteľstvo. Predpokladám, že k základnému spravodajstvu sa čitatelia už dostali a tak aspoň pár poznámok.

Už ani novinári nezaznamenávajú tradičný prvý bod programu – vystúpenie ministra dopravy. Neviem, čo tým Kotleba sleduje, ale toto vystúpenie je vždy napísané a potom zrušené. Svedčí to o jeho obrovskej neschopnosti s niekým sa dohodnúť. Alebo tým chce ukázať, že on pozýva a minister neprichádza? V každom prípade je to trápne a smiešne.

Na pondelkovom rokovaní nasledovalo niekoľko poslaneckých návrhov. Napríklad o nevyhnutnom zapojení sa odborných škôl do dotačného programu, len s päťpercentnou spoluúčasťou VÚC. Školy pripravili výborné projekty a návrh medzi poslancami prešiel.

Zaujal návrh poslanca BBSK a zároveň viceprimátora Banskej Bystrice Jakuba Gajdošíka, prišiel s návrhom, ako môže BBSK čerpať cez mesto financie na získanie „Plánu udržateľnej mobility“, strategického dopravného dokumentu. Bez neho by bolo ohrozené čerpanie prostriedkov v oblasti dopravy pre všetkých v kraji, nielen BBSK. Chválabohu, že s touto spoluúčasťou či spoluprácou vedenie VÚC súhlasilo. Asi im došlo, že to by už ťažko rozdýchali aj ich verní.

Dôležitý bol neschválený rozpočet. Schvaľovali sme ho opakovane a znovu sme navrhovali poslanecké zmeny. Kotleba má rádovo  cca o 22 miliónov eur viac, ako mal Maňka v poslednom roku svojho pôsobenia. Je to dôsledok lepšieho výberu daní a teda aj väčšej sumy dôležitých podielových daní. Ibaže rozpočet kraja stále nie je rozvojový, nemá ani ambície výraznejšie riešiť skutočné problémy občanov. Nazval som ho rozpočet údržbársky.

Zniesol som všeličo, aj obvinenie nás poslancov z toho, že kraj sa pripravil o prvé eurofondy na dohodnuté investície ešte za Maňku, ktoré sa vraj museli platiť z krajských peňazí. Kotlebovci asi počítajú s krátkou pamäťou ľudí, keď na začiatku sa vodca bil v prsia, že eurofondy nechce.

Niektorí jeho verní poslanci, najmä pán Šimko – primátor Rimavskej Soboty, hneď „zažiaril“. Začal dokonca obviňovať poslancov, že ak neustúpia Kotlebovi, nepodpíše rozpočet a bude to naša vina. Čiže bohapusté vydieranie. Nie dohoda, nie rokovanie, ale podriadenie sa vodcovi. To sa od nás asi očakávalo. Proti vydieraniu som sa ostro ohradil. A zistil som, že som nebol sám so zlými pocitmi.

Bolo toho ešte veľa. Na pretras sa dostalo aj hrubé zneužitie občasníka Bystrický kraj. Ten v elektronickej podobe, aj s logom ĽSNS, visí na oficiálnej stránke VÚC. Je to surová politická propaganda. A Kotleba sa tam chváli aj s tým, čo vôbec neurobil.

Opäť som pripomenul (a nie sám) trapas na medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu  Slovakiatour. Tam sa rozdával plátok ĽSNS ako propagačný materiál. A potom aj nejaké nalepovačky s logom strany. Interpeloval som Kotlebu, aby vyšiel s farbou von a povedal, či to jeho ľudia robili za plat z VÚC alebo vtedy poberali plat strany. Som zvedavý na odpoveď…

Ľubomír Motyčka