Trpí vedenie BBSK už aj antisemitizmom?

SPRÁVY
2 /

Túto otázku si nevdojak položil autor tohto komentára, keď si zo schránky vytiahol najnovšie číslo novín „Bystrický kraj“, ktoré sú podľa titulky propagačno – informačným občasníkom Banskobystrického kraja. Vydáva ich BBSK a ich primitívny politický obsah neprekvapí, kým človek nepríde na stranu č. 2.

Tam je v článku bez uvedenia autora „Oslobodzujeme kraj z dlhového otroctva“ umiestnená prečiarknutá karikatúra muža so zväzkom bankoviek v ruke. Náramne sa podobá na dobové protižidovské karikatúry akoby vystrihnuté z novín Gardista či Slovák počas vojnového Slovenského štátu za prezidenta Tisa, ktorého župan Kotleba s celou ĽSNS považujú za svoj idol.

Nedalo mi to, tak som začal surfovať po internete a hľadať túto karikatúru, ktorá už musela byť niekde zverejnená. A bingo, po chvíli sa to podarilo. Pravdupovediac to veľké prekvapenie nebolo.

Túto neprečiarknutú karikatúru použila Slovenská pospolitosť v marci 2013 vo svojom weblogu k článku istého Miloslava Štítovského Jozef Gregor Tajovský – Úžerník“. Autor si zobral na paškál Tajovského poviedku z knihyRozprávky pre ľud“, ktorá vyšla v roku 1904. Ide o príbeh rodiny chudobného gazdu Jura Čvrlíka na stredoslovenskej dedine, pričom negatívnu postavu jeho suseda – úžerníka predstavuje Žid Singer. Práve jeho má pripomínať karikatúra Žida s peniazmi v ruke, ktorú k svojmu článku použil jeho autor, neskrývajúc svoj skutočný protižidovský zámer vyplývajúci z obsahu celého článku.

Presne rovnakú karikatúru teraz použil vydavateľ občasníka „Bystrický kraj“, ktorým je BBSK,  v súvislosti s oslavným článkom na svojho predsedu, ktorý vraj dokázal za jediný rok „oslobodiť kraj z dlhového otroctva“. Pritom  útočí na súčasnú vládu a bývalého župana. Tomuto cieľu má podľa všetkého  poslúžiť aj  prečiarknutá karikatúra Žida… 

Naozaj netreba mať veľa predstavivosti, aby súdny človek pochopil, čo tým chcel autor povedať. Problém je iba v tom, že dehonestujúca karikatúra Žida sa objavuje v istých súvislostiach v občasníku Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorého štatutárom je verený činiteľ, súčasne vodca ĽSNS a  predtým aj neslávne známej Slovenskej pospolitosti.

Pre tých, čo majú kratšiu pamäť, Slovenská pospolitosť – Národná strana bola ultranacionalistická politická strana pôsobiaca na Slovensku v rokoch 2005 – 2006. Na Ministerstve vnútra SR bola zaregistrovaná 18. januára 2005, ale 1. marca 2006 ju Najvyšší súd Slovenskej republiky rozpustil, pretože jej politická činnosť bola v rozpore s Ústavou SR. Bol  to historicky prvý prípad, keď Najvyšší súd rozpustil politickú stranu na Slovensku. V súčasnosti pôsobí vo forme občianskeho združenia.

Slovenská pospolitosť sa zviditeľnila svojimi verejnými vystúpeniami v oblekoch pripomínajúcich uniformy Hlinkových gárd. Na svojich zhromaždeniach odsúdili SNP ako „protislovenský boľševický puč a medzinárodnú akciu zradcov“. Kritizovali parlamentnú demokraciu, pričom používali heslá o „cigánskych príživníkoch a parazitoch“, „maďarských šovinistoch“ či „sionistickej loby“. Podobnosť so súčasnou Kotlebovou ĽSNS je iba  „čisto náhodná“.

Mimochodom pred rokom sa banskobystrická polícia na podnet prokuratúry zaoberala podozrením zo spáchania  prečinu popierania a schvaľovania holokaustu či zločinov politických režimov. Predmetom skúmania boli vtedy kontroverzné články v mesačníku BBSK „Náš kraj“, miesto ktorého dnes vychádza občasník „Bystrický kraj“  od toho istého vydavateľa s podobným obsahom.

Zdá sa, že tradičná novinárska „uhorková sezóna“ toto leto v našom kraji nebude. A ešte sú tu imigranti…

Autor: Miro Toman, Foto: Ilustr.