Rumunskí „nepočujúci“ podvodníci sa presúvajú z mesta do mesta  

SPRÁVY
1 /

V auguste zadržali príslušníci banskobystrickej Mestskej polície v Kapitulskej dvojicu mladých Rumov s falošnými petičnými hárkami na zbierku pre nepočujúcich.  Skončili s len s finančnou pokutou za priestupok, ale vo svojej nekalej činnosti pokračujú ďalej v iných mestách.

„Máme podozrenie, že ide o organizovanú skupinu vyberačov peňazí od ľudí na falošnú zbierku. Práve sme zadržali dvoch Rumunov, ktorí operovali na Kapitulskej ulici v centre mesta. Na falošné petičné hárky lákali od občanov peniaze, vraj pre postihnuté peniaze. Vyriešili sme to v súlade so zákonom ako priestupok a hoci spolupracujeme aj s cudzineckou políciou, viac žiaľ nemôžeme urobiť,“

povedala pre náš portálkoncom augusta zástupkyňa veliteľa obvodu banskobystrickej MsP Silvia Dóšová.

Oboch zadržaných Rumunov predviedli na mestskú políciu. Nerozumeli veľmi po slovensky, ale bránili sa, že ich niekto priviezol autom z Bratislavy a nevedia, na čo to slúži. Zadržaní mali pri sebe eurá aj české koruny. Po vykonaní zápisu zaplatili za priestupok blokovú pokutu po 30 eur a boli prepustení s upozornením, aby takúto nekalú činnosť v našom  meste viac neopakovali. Zdá sa, že v tom pokračujú, len zmenili mesto.

Priatelia z Dubnice nad Váhom nám poslali fotografie dvoch počerných Rumunov, ktorých policajti zadržali 15. septembra v ich meste. Nápadne sa podobajú na tých, čo pred časom obišli rovnako v Banskej Bystrici. Tentoraz s nimi spolupracovala dievčina, ktorá počas ich obťažovania zákazníkov vychádzajúcich zo supermarketu so zbierkou pre nepočujúcich  týchto ľudí „šikovne“ okrádala. Na čudnú skupinku upozorňujú na sociálnych sieťach.

„Tu už nejde o žobranie, ale sprosté okrádanie. Kým dvaja Rumuni zahovárajú našich ľudí zbierkou, ktorú im pretŕčajú pred nosom a baba ich za ten čas okráda. A čo sa stane? Polícia ich zadrží, zaplatia blokovú pokutu a môžu v tom pokračovať. To je nonsens,“

napísal nám nahnevaný Dubničan.

Scenár je v každom slovenskom meste rovnaký. Celkom slušne oblečení počerní Rumuni (najnovšie aj so ženou v pozadí) s hárkami na falošnú zbierku, hrajúci sa na nepočujúcich, ktorí v podstate okrádajú dôverčivých Slovákov. Zdá sa, že naše zákony sú k takémuto podvodnému a zlodejskému konaniu  cudzincov dosť  benevolentné.

Aby to skončilo iba priestupkom s pokutou, na ktorú si títo rumunskí podvodníci a zlodeji hravo zarobia, sa viacerým našim občanom vonkoncom nepáči. Títo cudzinci, ktorých zrejme niekto najal na túto nekalú činnosť, si spolu s ich „pasákmi“ zaslúžia omnoho tvrdší trest, v prípade cudzích štátnych príslušníkov možno aj vyhostenie.

Azda by to už mohlo začať zaujímať aj našich zákonodarcov. Obzvlášť keď sa takýmto konaním cudzincov tým podkopáva dôvera Slovákov k legálnym zbierkam pre sociálne alebo zdravotne postihnutých spoluobčanov, ktorí našu pomoc naozaj potrebujú…

Autor: (mt), Foto: Facebook