Ďalší škandál na Úrade BBSK: Župan zvolal poslancov a odišiel do Prahy

SPRÁVY
2 /

Piatkovú neúčasť župana Kotlebu na zastupiteľstve BBSK, ktoré sám zvolal, ospravedlňoval  riaditeľ úradu Milan Uhrík rodinnými záležitosťami. Predsedníčka poslaneckého klubu SMER-SD, KDH Ľubica Laššáková však uviedla, že odcestoval do Prahy na pozvanie  Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Deň pred zastupiteľstvom Kotleba  poveril vedením zasadnutia poslanca Šimka

Riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík tvrdil, že dôvodom neúčasti župana piatkovom zasadnutí zastupiteľstva sú náhle a neočakávané rodinné záležitosti. „Predseda má chorú mamu, ktorú potrebuje teraz nosiť po lekároch, nemá to kto zaňho spraviť. Župan, rovnako ako poslanci, nie je povinný uvádzať žiadny dôvod, pre ktorý sa zo zasadnutia zastupiteľstva ospravedlní.“ Vedením schôdze poverený poslanec Jozef Šimko pre médiá uviedol:

„Predseda BBSK ma poveril vedením schôdze telefonicky vo štvrtok večer, poverovací dekrét som si vyzdvihol v jeho kancelárii dnes ráno. Ako dôvod uviedol, že nebude prítomný v Banskej Bystrici, že odchádza, nepovedal mi kam. Ja som to prijal, viac vám o tom neviem povedať.“

Keď sa túto informáciu dozvedeli prítomní poslanci, z ktorých viacerí museli kvôli zastupiteľstvu prerušiť dovolenky, tak sa pri hlasovaní o programe rokovania zdržali hlasovania a poslanec Šimko musel predčasne ukončiť schôdzu. Tú by podľa rokovacieho poriadku mal opätovne zvolať predseda BBSK do dvoch týždňov.

Poslankyňa Laššáková pozná dôvod Kotlebovej neúčasti

Predsedníčka poslaneckého klubu SMER-SD, KDH Ľubica Laššáková povedala, že poslanci sa chceli venovať najmä problematike stratového hospodárenia Banskobystrickej regionálnej správy ciest a nepodpísaniu schválených dotácií z Ministerstva kultúry SR a švajčiarskych fondov  pre Divadlo Štúdio tanca, k čomu bola nevyhnutná prítomnosť župana.

Pri všetkej úcte, pán poslanec Šimko už pri našich prvých otázkach deklaroval, že nemá dostatok informácií na to, aby odtiahol celé zastupiteľstvo,“ 

povedala  Laššáková . Podľa poslankyne skutočným dôvodom Kotlebovej neúčasti je jeho odchod do Prahy, kde bude ako predstaviteľ Ľudovej strany Naše Slovensko hosťom Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). V sobotu sa na pozvanie  na pozvanie predsedu DSSS Tomáša Vandasa zúčastní na proteste proti imigračnej politike českej vlády, ktorý sa koná na Starometskom a následne aj Václavskom námestí. Svedčí o tom aj oficiálna tlačová správa DSSS, ktorú má naša redakcia k dispozícii

Protest proti imigrační politice vlády podpoří i Marian Kotleba

V sobotu 8. srpna 2015 se  ve 14. hodin uskuteční v Praze dlouho avizovaný protest proti imigrační politice vlády. Tuto akci podporují nejen některé české politické strany a občanská sdružení, ale také zahraniční. Ze Slovenska přijedou akci podpořit župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba a zástupce slovenské Akční skupiny Vzdor Marian Magát. Přítomen bude i generální sekretář celoevropské národní strany Aliance pro mír a svobodu (APF) Jens Pühse. Pre zaujímavosť Dělnická strana sociální spravedlosti  je pokračovateľkou pôvodnej Dělnické strany, ktorá bola rozpustená roku 2009 kvôli spojeniu s neonacistickou organizáciou Národný odpor. DSSS sa profiluje ako národne orientovaná strana, ktorá oficiálne odsúdila neonacizmus, ale má blízko k extrémizmu.

Autor: (tom), Foto: Ilustr.