Prieskum Focusu: Keby sa stal premiérom, dokázal by najlepšie reprezentovať Slovensko v zahraničí Peter Pellegrini

SPRÁVY
3 /

Agentúra Focus pre reláciu TV Markíza „Na telo“ uskutočnila v dňoch 19. – 26. apríla 2023 na vzorke 1 013 respondentov exkluzívny prieskum o tom, ktorý politický líder by dokázal Slovensko dobre reprezentovať v zahraničí v prípade, že by sa stal premiérom. Presvedčivo v ňom zvíťazil Peter Pellegrini.

Respondenti odpovedali na otázku:

Prečítam Vám mená niektorých politikov. Teraz si, prosím, predstavte, že by sa daný politik stal premiérom (predsedom vlády) na Slovensku. Vedel by podľa Vás dobre reprezentovať Slovensko v zahraničí?“

V tejto otázke veria Slováci najviac bývalému premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) a najmenej Igorovi Matovičovi (OĽaNO), ktorý zastával post predsedu vlády po ňom.

Líder Hlasu by našu krajinu dobre reprezentoval podľa 52 percent respondentov. Opak uviedlo 47 percent.

„Ďakujem, priatelia! V prieskume agentúry Focus ste ma ohodnotili ako premiéra, ktorý by zo všetkých najlepšie reprezentoval našu krajinu v zahraničí. Vždy som viedol Slovensko tak, aby ste sa za premiéra nemuseli hanbiť a ak dostanem v septembri vašu dôveru, budem suverénnym a dôstojným hlasom v zahraničí, ktorý ale vždy presadzuje naše národné záujmy,“

reagoval na výsledky prieskumu Peter Pellegrini.

Maroš Šefčovič s Petrom Pellegrinim

Maroš Šefčovič s Petrom Pellegrinim

Na druhom mieste skončil Robert Fico, predseda Smeru a bývalý trojnásobný premiér. Slovensko by za hranicami dobre reprezentoval podľa 40 percent opýtaných, naopak 59 percent mu v tejto otázke nedôveruje.

Tretím v poradí je Eduard Heger (Demokrati), ktorý v pozícii premiéra skončil nedávno. Oproti Pellegrinimu a Ficovi  výrazne zaostáva, keď mu verí v reprezentácii Slovákov iba 26 percent respondentov a opak si myslí až 74 percent z nich.

Nasledujú predseda Republiky europoslanec Milan Uhrík (24 percent dôvera, 66 percent nedôvera), europoslanec a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka (s 23 – percentnou dôverou a 58 – percentnou nedôverou ) a predseda NR SR a Sme rodina Boris Kollár (27 percent dôvera a 75 percent nedôvera).

Zľava Peter Pellegrini a Olaf Scholz

Zľava Peter Pellegrini a Olaf Scholz

Dvadsaťpercentnú hranicu tesne prekročil aj predseda KDH Milan Majerský (21 percent dôvera, 61 percent nedôvera). Presne 20 percent respondentov dôveruje v otázke reprezentácie v zahraničí predsedovi SNS Andrejovi Dankovi (76 percent nedôvera).

Ďalej predsedovi SaS Richardovi Sulíkovi dôveruje 19 percent a nedôveruje 79 percent respondentov. S výrazným odstupom za ním je predseda ĽSNS Marián Kotleba (9 percent dôvera a 99 percent nedôvera).

Na absolútnom konci rebríčka sa ocitol predseda OĽaNO Igor Matovič, ktorému dôveruje iba 7 percent a nedôveruje rekordných 93 percent opýtaných. Tu je zaujímavé, že voliči OĽaNO dôverovali viac odchádzajúcemu Eduardovi Hegerovi (79 percent) ako Igorovi Matovičovi (62 percent).

Autor: (tom) , Foto: TV Markíza a ilustračné